O poveste de dragoste din Banatul Montan, cu o distribuție de excepție,...

O poveste de dragoste din Banatul Montan, cu o distribuție de excepție, în cinematografe FOTO&VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

”O poveste de dragoste, Lindenfeld”, cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea (Dincolo de nisipuri, Noro, Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber, Mănuşi roşii) este cel mai nou film românesc care se vede în cinematografe începând cu această săptămână. Povestea pornește de la romanul lui Ioan T. Morar, numit „Lindenfeld”, apărut în 2005 la Editura Polirom.

Lindenfeld poster din 20 iunie la cinema

Distribuția peliculei este una de excepție, aducându-i împreună pe Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu și Ion Caramitru.

Satul Lindenfeld se găsește în Caraș Severin lângă Caransebeș, în Munții Semenic. Este o aşezare de şvabi, deportaţi de regimul comunist în Siberia, sat care acum mai are un singur locuitor.

Radu Gabrea spune în film o poveste plină de nostalgie, candoare și momente tragicomice

”În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat german din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945. În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din cruda tinereţe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaş)”, relatează regizorul.

Cartea lui Ioan T. Morar, sursă de inspirație

Gabrea mărturisește că ideea filmului i-a venit din cartea lui Ioan T. Morar: ”Mi-a plăcut foarte mult povestea, sâmburele ei”. Prima versiune de scenariu, a scriitorilor Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu, a ridicat probleme din cauza numărului mare de actori ”mari”. Așa că ea a fost restructurată cu ajutorul scenaristului Adrian Lustig (Funeralii fericite, Puzzle, Minte-mă frumos, Ultimul corupt din România, Poker, Nunta mută): plecând de la acest sat ruinat din Banat, băiatul bogătașului vrea să-i facă tatălui său un sat nou, ca să-i dea un cadou de ziua lui.

“M-a interesat decorul fabulos al acestor ruine”, continuă Gabrea.


“Cum să folosesc aceste ruine și cum să comprim această largă poveste care se baza pe efecte multe, comice, generale, construcțiile și arhitectura. Cum să construiesc, pornind de aici, o poveste foarte emoțională. Și cred că emoționalul reiese din istoria acestui sat părăsit, care are pentru cineva, pentru o persoană, o semnificație extraordinară ce îi poate mișca destinul și viața personală”. Pe rând, actorii au ajuns în sat și s-au încărcat cu emoțiile locului.

Ioana Bugarin, stea în devenire

Pentru „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, regizorul a adus foarte mulţi actori de teatru. “Pe ”Helga tânără” (personajul principal interpretat mai târziu de Victoria Cociaş – n. red.), am găsit-o căutând printre copiii de la Timişoara. Am văzut pozele şi am zis că ea trebuie să joace. Când am ajuns aici mi-am dat seama ce șansă am avut, nu numai pentru că seamănă cu Victoria Cociaş, ci și pentru că are o candoare și o prospețime incredibilă. Se numeşte Ioana Bugarin, face teatru, dar e încă elevă. Are 16 sau 17 ani. Cred că va juca şi în filmul meu următor”, a mai spus regizorul.

Imaginea filmului îi aparține lui George Dăscălescu, iar montajul, Melaniei Oproiu. Filmul este produs de Radu Gabrea şi Orion Film. Din acest week-end, pelicula poate fi vizionată și la Cinema City, în Mall, premiera având loc în această seară.

Foto: Adi Marineci

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.