Zeama de tăiței, prăjituri ca cesnița, piersici sau nuci, dulceața de smochine, precum și o băutură neobișnuită care se prepară în localitățile din sudul Banatului, în apropiere de Dunăre, țuica de smochine, vor putea ajunge pe masa clienților din restaurantele din Banatul românesc și sârbesc.
Acest lucru ar putea fi posibil după ce mai mulți cercetători, implicați în proiectul finanțat cu bani europeni “Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, au ajuns la concluzia că un turist nu găsește nicio mâncare tradițională în restaurantele bănățene.
“În cadrul cercetării pe teren am descoperit sute de rețete tradiționale în Banatul istoric, sunt numeroase rețete de bucătărie și informații despre produsele din această zonă pe care vrem să le cuprindem într-o carte de bucate. Dacă mergem într-un restaurant și încercăm să găsim ceva tradițional, rar vom avea o ofertă. Vrem să convingem patronii de restaurante să aibă în meniuri acele mâncăruri tradiționale”, a explicat Corina Răceanu, de la Institutul Intercultural Român din Timișoara.
Tot în cadrul acestui proiect, va fi publicată și o carte care va cuprinde narațiuni populare din Banat, dar și una despre “tezaurele vii” din această regiune, adică acei oameni care încă mai practică meseriile lor tradiționale.
Sursa foto: restaurante.ro