Cătălin Beciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, a anunțat, astăzi, la Timișoara, că se dorește introducerea în Codul Fiscal a trei măsuri care vor afecta, în principal, companiile care participă la licitațiile publice, cu scopul „normalizării relațiilor dintre partenerii de afaceri”. Cătălin Beciu a atras atenția că în România există din ce în ce mai multe companii care nu-și achită obligațiile financiare față de subcontractanții cu care lucrează, și astfel aceștia intră în faliment.
„Este vorba despre o practică larg răspândită în România, există contractori care lucrează la marile proiecte, antreprenori care subcontractează lucrări mari și care falimentează companii mai mici, refuzând să facă plățile pentru lucrările confirmate.
Ceea ce, firește, declanșează o reacție în lanț și falimentează companii mai mici”, a explicat, astăzi, secretarul de stat. Cătălin Beciu a atras atenția că trebuie luată o măsură împotriva acestui comportament, iar reprezentanții Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri s-au și gândit la una.
„Ne-am gândit să discutăm cu cei de la Agenția Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și să introducem un nou criteriu de eligibilitate pentru participanții la licitațiile publice. Astfel, în afară de experiența în domeniu, capacitate tehnică, să existe și obligativitatea ca, în situația în care sunt raportați subcontractanți pentru anumite lucrări, să existe și un proces verbal încheiat între subcontractant și contractorul general din care să reiasă faptul că plățile între cele două entități au fost finalizate”, a mai precizat Cătălin Beciu.