Buget de 10 ori mai mic pentru Administrația Fondului Cultural Național. Ce...

Buget de 10 ori mai mic pentru Administrația Fondului Cultural Național. Ce a spus președintele instituției despre „taxa de timbru cultural” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

vlad predescu patrimoniu cultura (4)

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a primit, în 2015, mult mai puţini bani pentru proiectele culturale – acesta a fost unul dintre subiectele fierbinți din cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, unde a fost invitat Sorin Vlad Predescu, preşedintele Administraţiei Fondului Cultural Naţional și șef al Direcției Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniu Timiș.

Întrebat dacă se scumpesc cărțile, concertele și toate evenimentele culturale, din cauza timbrului cultural, Sorin Predescu a spus că nu și că toată această chestie este o greșeală de logică. „Nu se scumpesc. Timbrul cultural a existat ca și un adaos pentru anumite susțineri ale activităților de beaslă. E o metodă care se aplica prin perioada interbelică și susținea activități din domeniul culturii. În anul 2001 sau 2002 a fost introdus timbrul literar. Acum este de văzut dacă va reuși extinderea acestui timbrul literar într-un timbru cultural ca să impoziteze produsul cultural. Greșeala de logică e că impozităm cultura ca să dăm bani la cultură”, a spus Predescu.

Tot el a mai menționat și faptul că ar fi mai bine să se ia bani de la taxa pe vicii sau de la jocurile de noroc. „Noi nu impozităm lucruri firesc de impozitat. Avem accize pe țigări foarte mari. De ce nu luăm bani de la țigări? Administrația Fondului Cultural Național a avut în doi ani o cotă mare a beneficiilor Loteriei Române. Din banii aceia, AFCN a mai trăit câțiva ani după ce această finanțare a fost adusă.


De ce nu impozităm jocurile de noroc să dăm bani culturii? Noi luăm bani de la cei care produc cultura și vrem să dăm bani unor uniuni de creatori care în ultimii 15 ani nu au dovedit nimic”.

Dacă până acum, din 2.000 de proiecte puteau fi finanțate 100, acum pot fi finanțare doar 20 pentru că banii pentru cultură au fost reduși drastic. „E o înțelegere politică. În acest an, banii pentru Administrația Fondului Cultural au fost reduși. Noi am avut la un moment dat 18 milioane de lei și am ajuns în 2015 la 1.7 milioane de lei pentru că s-a pierdut finanțarea de la Loteria Română și pentru că ni s-au promis 10 milioane, dar prin fila de buget au venit 1.7 milioane. Practic noi nu prea mai avem proiecte culturare de lansat pentru că dacă luăm acești bani și îi împărțim la proiectele din toată țara vedem că e o sumă ridicolă. (…) Statul român nu vrea să dea bani la cultură, e o chestiune care ține de clasa politică în general”, a explicat Predescu.

Întrebat de ce nu a luat o poziție în legătură cu pierderea finanțării Loteriei Române, șeful Direcției pentru Cultură Timiș a spus că: „Până anul trecut existau niște rezerve și ne-am bazat pe promisiunile Guvernului. Ba că se recuperează banii de la Loteria Româna, ba că vor veni pe file de buget. Noi am făcut un manifest public legat de faptul că odată ajunși pe mâna bugetului de stat acești bani nu vor veni toți. Am semnalat că nu vor veni banii promiși (…) Noi nu mai putem spune ce vom face în acest an, ci doar cum trecem anul”.

Tot în cadrul emisiunii Sorin Predescu a mai spus că o soluție pentru anul acesta realizarea unei proceduri care să dea șansa unor proiecte ce se vor desfășura la sfârșitul anului, iar pe termen mediu, sau pentru anul viitor, cel mai bun lucru ar fi recuperarea banilor de la Loteria Română. „Mare parte din acești bani sunt furați. Toată lumea când vorbește de banii culturii se gândește doar la Ministerul Culturii. Dar hai să ne uităm la bugetele pentru cultură ale Primăriei sau consiliilor. Acei primari vor fura bani și de la cultură ca să dea bani la taraf”, a concluzionat Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.