Independentul Adrian Orza anunţă lansarea unei platforme online pentru discutarea proiectelor de...

Independentul Adrian Orza anunţă lansarea unei platforme online pentru discutarea proiectelor de HCL. Reacția la anunţul mitingului pentru centură VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

adrian orza (3)

Adrian Orza a revenit în studioul HDV, după alegeri, în postura de primul consilier local independent ales în istoria postdecembristă a Timișoarei. Candidatul care a obținut mai multe voturi decât multe partide în scrutinul de duminică a explicat, printre altele, de ce nu e tentat să devină viceprimar în administrația Robu și cum vede victoria PSD-ului în județ.

Votat de 4,87% la Consiliul Local Timișoara, respectiv de 7,04% dintre alegători în cursa pentru funcţia de primar, Adrian Orza a fost printre câștigătorii de duminică. ”Mă simt dator să mulţumesc celor care m-au votat și au avut încredere în mine. Nu mă așteptam că va fi așa de greu să concurez ca independent. Din nefericire, încă electoratul și societatea, deși nu agrează în totalitate partidele, oamenii stau acasă și cei care merg, merg ghidați de partide, mulți dintre ei făcând parte din nucleele doctrinare dure ale partidelor… Am trecut pozitiv acest test până la urmă. Știam că va fi foarte greu de detronat un primar în funcție dintr-un singur tur, am avut dreptate. Candidatura la Consiliul Local a fost o variantă rațională și mai realizabilă, ca independent. Asta nu înseamnă că pe viitor un independent nu va putea câștiga o primărie precum cea a Timișoarei”, a spus Adrian Orza la emisiunea PRESSALERT LIVE.

”Există preocuparea sub formă de griji, urmează o perioadă dificilă în CL și în contextul politic cvasi-general din România, și local, pentru că există o presiune a urgențelor de depunerea următorului lot de proiecte europene. Discutam cu domnul Robu, la o dezbatere, dumnealui era relaxat, că are 300 de proiecte pentru a fi depuse… Asta ar trebui să fie prima urgență a executivului primăriei și a Consiliului local, sigur după realizarea majorităților – care să facă funcțională normalitatea într-o administrație. E problema momentului după alegeri”, a adăugat Orza.

Printre promisiunile pe care consilierul local independent le-a făcut se numără și o transparență totală în ceea ce privește proiectele de HCL. ”Nu țin neapărat să fiu implicat într-o formă sau alta de majorități, nu ăsta e target-ul meu, e problema partidelor care au obținut cele mai multe voturi… Dacă un proiect care vizează cele două treimi e promovat corect, transparent, voi vota. N-am să mai votez proiecte care nu respectă procedurile. Patru ani am trecut cu vederea, nu o să mai fac acest lucru. Am de gând să mă țin de promisiune… Ține și de regulamentul consiliul local.


Vreau să reintroducem consiliile de cartier și alte tipuri de dezbateri. Nu se făceau nici măcar cele cerute de lege. Eu oricum personal am să creez o platformă virtuală și am să prezint toate proiectele de hotărâri, indiferent de unde vin propunerile. Am promis lucrul acesta și vreau să-l fac. Îmi doresc ca oamenii să ia contact cât mai mult cu deciziile care se iau. Eu, ca independent voi ține cont, mie să-mi spună oamenii pe acea formă de consultare”, a explicat Adrian Orza.

Întrebat dacă ar fi tentat să accepte o propunere din partea lui Nicolae Robu de a fi viceprimar, acesta a răspuns: ”Eu nu cred că se va ajunge… Nu mă tentează, pentru că am mai fost, 12 ani, pe de o parte, și când s-a rupt USL-ul mi s-a propus și de blocul A și de blocul B același lucru și am refuzat. Nu e un target pentru mine să obțin o funcție Partidele nu mai țin cont de ce au fost votate, au și uitat de cei care au votat. Nu-și pun problema. Oare noi am fost puși în funcție să facem alianță cu oricine. Am avut toată campania un discurs pro sau anti, și negocierile se fac fără a ține cont… Ar trebui să facem un progres în ceea ce privește cum gestionăm în negocieri voturile oamenilor”, a ținut să precizeze Orza legat de alianțele ”de ocazie”.

Cât despre lupta pentru CJ Timiș, Adrian Orza consideră că succesul PSD nu e surprinzător și că ”e un trend național… PSD-ul a acționat unitar, PNL-ul nu, sunt două săbii în aceeași teacă și nu cred că s-au topit, e o problemă, nu sunt analist politic. A contat probabil și asta (n.r. candidatura lui Alin Popoviciu), și că guvernarea națională tehnocrată a fost privită ca o asumare a PNL-ului, sunt mai mulți factori aici… Câștigarea celor trei funcții la masa verde ține de o anumită conjunctură și talentul celor care negociază. Și, s-ar putea ca cel de pe locul 2 să le obțină, e posibil matematic și asta”.

”Pentru centură trebuie făcut lobby”

Adrian Orza nu e de acord cu ieșirea în stradă, propusă de Nicolae Robu timișorenilor, pentru obținerea de finanțare guvernamentală pentru centura orașului. ”Pentru centură trebuie făcut lobby, nu presiune de acest gen, premierul Cioloș a fost supărat pe acest gen de abordare. Cred că va duce lucrurile într-o zonă neserioasă. E nevoie de lobby susținut, mă aștept ca primarul în funcție să cheme, într-o întâlnire, toți parlamentarii, chiar dacă mai au un pic și li se termină mandatul, împreună cu președinții lor de partid, alegerile s-au terminat, presiunea a trecut, acum se fac lucrurirle cel mai bine. Să li se pună în față documente, să semneze, și să susțină un proiect-centură. Degeaba facem miting, dacă nu se transformă în bani alocați. Nu poate face toată țara miting …Eu nu cred că va exista un astfel de miting, pentru că nu cred că va veni lumea. Și dacă chiar îl faci politic și nu aduni oameni, va părea chiar derizoriu. Cu atât mai puțin guvernanții vor lua în serios acest miting. Nu am ajuns în situația să impunem lucruri sub forma asta. Lobby-ul politic e cel mai indicat. Nu aduni oamenii în piață să înjure guvernul ca acesta să-ți dea bani”, a conchis Orza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.