Moda dictează felul în care vin pe lume bebelușii: cezariană, nu naștere...

Moda dictează felul în care vin pe lume bebelușii: cezariană, nu naștere naturală. De ce se „umflă” scorul Apgar

1
DISTRIBUIȚI

bebelus-dormind

Deși în România recomandarea pentru o naștere prin cezariana trebuie să fie susținută cu indicații medicale precise, și este ilegal să fie realizată la cererea mamei (care își dorește să aducă pe lume copilul fără complicații) sau la dorința medicului care își programase concediul în perioada respectivă, practica e alta. Majoritatea copiilor vin pe lume prin cezariană – deoarece și mama și medicul consideră că așa e mai simplu – iar mulți dintre cei care primesc la naștere ”nota 10”, conform scorului Apgar, nu ar merita decât o ”notă de trecere”.

Potrivit statisticilor, 62% dintre copiii născuți în maternitățile de stat și 82% din cei născuți în cele private din Timișoara vin pe lume prin cezariana. Medicii recunosc că e la modă. Orice moașă știe că un copil născut prin cezariană nu poate respira automat corect – ca atare nu poate primi punctajul maxim la capitolul ”respirație” în scorul Apgar. Totuși, copilul primește 10. Sunt cinci parametri care se punctează cu maxim 2 puncte – respirația spontană (și țipătul), frecvența cardiacă ( peste 100 de bătăi pe minut), tonusul muscular ( mișcarea membrelor), excitabilitatea reflexă (copilul țipă, tușește sau strănută când I se introdice sonda nazală pentru dezobstrucția căilor respuratorii), culoarea roz a tegumentului.

Relevanța scorului Apgar

Neonatologul bucureștean Adrian Sorin Crăciun confirmă teoria: scorul Apgar nu este neaparat relevant  cu privire la evoluția ulterioară a copilului ( lucru susținut de toți obstetricienii care pun parafa pe o notă maxima în scorul Apgar, chiar la cezariene) și explică sursa fenomenului.


”Ca neonatologi nu punem foarte mare preț pe scorul Apgar. La maternitățile private  se fac cele mai multe cezariene la rece (fără declanșarea travaliului), iar în aceste cazuri notele se mai umflă. Medicul gândește că nu poți să îi spui mamei pe care tu ai chemat-o și i-ai făcut cezariană că bebelușul ei nu era pregătit de naștere, așa că notează nou-născutul cu un 10 nerealizat în realitate”, afirmă Crăciun.

O operație prin cezariană fără probleme durează maximum o oră. Reprezintă o super-economie de timp, dacă se face ”la cerere”, nemaifiind nevoie de orele (îndelungate) de travaliu.

Bebeluși născuți cu organele insuficient dezvoltate

Doru Anastasiu, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul maternității Bega, explică faptul că în ultimul an peste 1.300 de mămici din Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin au adus pe lume un bebeluş prin cezariană. De cele mai multe ori, există riscul să apară complicaţii doar la bebeluşii născuţi prematur pentru că nu au organele suficient de dezvoltate. El recomandă nașterea naturală. Colegi de-ai săi explică de ce e indicată cezariana – o metodă mai simplă și mai ”sigură” pentru făt de a veni pe lume. ”Americanii au făcut un studiu din 2005 prin care au demonstrat că dacă au trecut 38 de săptămâni de sarcină nu mai este nicio diferență  în a scoate copilul peste sau sub travaliu. După acel moment au început și la noi programările nașterilor”, a spus doctorul Florin Dorneanu.

Foto: www.ingrijireacopilului.ro

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nastrea sanatoasa, atat pentru mama, cat si pentru fat, este cea ideala, indiferent ca este una naturala sau prin cezariana! Importanta este viata/sanatatea celor doi! sa nu mai ceara spaga, diferiti medici din Timisoara, cum o fac mai toti de fapt, incepand cu dl. IOnac, de la Judetean……….. va spun un lucru clar: spaga acestui imputit Ionascu, chiar daca este un profesionist in domeniu, recunosc, este de 2000 de lei pe interventie……. sau ma rog, atata era acum 4-5 ani de zile! Daca se stie asa ceva, de ce DNA, Parchetul nu se autosesizeaza?Oamenii, pacientii lui n-au cum ………. eu o voi face, daca trebuie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.