VIDEO Cum „dansează” Harlem Shake maşinăria creată de studenţii de la Robotică...

VIDEO Cum „dansează” Harlem Shake maşinăria creată de studenţii de la Robotică din Timişoara. Ce „jucării” mai inventează tinerii

0
DISTRIBUIȚI

robotica33

Roboţi care joacă fotbal, coş de gunoi inteligent, sistem automat de întoarcere a paginilor unei cărţi sau roboţi mobili pentru persoanele nevăzătoare care detectează obstacolele. Acestea sunt doar câteva dintre invenţiile tinerilor care studiază Robotica la Universitatea Politehnica din Timişoara. Studenţii sunt stimulaţi să-şi pună creativitatea la contribuţie mai ales la final de program de studiu, când lucrarea de licenţă, master sau doctorat presupune şi realizarea unui robot. Mai mult, tinerii participă cu roboţii creaţi la numeroase concursuri naţionale sau locale, unde pot obţine premii consistente.

David a reuşit să realizeze un robot cu ajutorul căruia nevăzătorii s-ar putea plimba singuri, fără să mai fie asistaţi de o persoană. Concret, studentul a creat un mic robot inteligent care poate fi ataşat în capătul bastonului care este ţinut în mână de persoana nevăzătoare. Aceasta nu are cum să se împiedice pentru că robotul detectează rapid dacă se apropie de un obstacol şi îl avertizează pe nevăzător din timp, astfel că poate să îl ocolească. Pentru această invenţie, David Lucian a obţinut premiul întâi în cadrul concursului „In Memoriam Nicolae S.


Gheorghiu”, eveniment care are loc în fiecare an la Timişoara.

O altă invenţie interesantă realizată de studenţii de la departamentul de Mecatronică o reprezintă o maşinărie creată pentru o acţiune a Universităţii Politehnica, capabilă să danseze Harlem Shake. Timp de aproape un minut, trei componente ale robotului se mişcă cu ajutorul unor muşchi pneumatici pe ritmurile dansului care a făcut înconjurul lumii. Studenţii de la Universitatea Politehnica s-au gândit şi la o metodă prin care să uşureze munca celor care lucrează în copy-center şi care sunt nevoiţi să întoarcă manual paginile cărţilor ce trebuie xeroxate. Astfel, tinerii politehnişti au realizat un sistem automat de întoarcere a paginilor.

90 % dintre absolvenţii Departamentului de Mecatronică se angajează în domeniu

Erwin – Christian Lovasz, şeful departamentului de Mecatronică în care se află specializarea Robotică, ne-a povestit că studenţii sunt încurajaţi să realizeze astfel de proiecte pentru a învăţa şi practic mai multe despre acest domeniu. „Studenţii au, în mod normal, la dispoziţie în jur de două luni să realizeze proiectele, care reprezintă de fapt lucrarea lor de diplomă. Unele idei sunt inedite, dar mi-e greu să cred că pot fi puse în practică pentru că nu avem suportul financiar ca să le patentăm”, povesteşte profesorul. Totuşi, anual, trei studenţi pasionaţi de robotică au posibilitatea să contribuie la diverse proiecte ce sunt apoi materializate, la Universitatea Tehnică din Dresda, Germania.

„Studenţii nu se prea înghesuie să se înscrie în cadrul departamentului nostru, însă firmele au nevoie de tineri pregătiţi în acest domeniu. În fiecare an se înscriu, în medie, în jur de 80 de studenţi, însă doar jumătate termină studiile. 90 % dintre aceştia lucrează în domeniu, pe mulţi firmele îi angajează înainte de a termina facultatea”, ne-a spus Cristian Moldovan, şef de lucrări în cadrul departamentului de Mecatronică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.