Inventivitate românească – cum iei tractor de 250 cai putere ca...

Inventivitate românească – cum iei tractor de 250 cai putere ca să îngrijeşti parcul

1
DISTRIBUIȚI

Şmecheria românilor nu cunoaşte limite atunci când vor să-şi atingă obiectivele, reuşind chiar să păcălească filtrele europene pentru valeriu tabara ministrul agriculturii 1 paccesarea banilor comunitari. Acest lucru a fost recunoscut şi confirmat, astăzi, la Timişoara de ministrul Valeriu Tabără, la întâlnirea cu agricultorii din vestul României pe tema atragerii fondurilor UE. Pentru a-şi achiziţiona tractoare mai mulţi aplicanţi o variantă ocolitoare, accesând fonduri destinate încurajării activităţii non-agricole în zonele rurale. Mai precis au întocmit proiecte pentru servicii peisagistice, iar pentru întreţinerea parcurilor au luat tractoare de 200 – 250 cai putere.


Cum proiectele îndeplineau condiţiile au fost aprobate, aşa că beneficiarii s-au ales cu tractoare numai bune de arat, deşi susţineau că se vor ocupa de întreţinerea parcurilor. „Au fost cazuri când s-au luat tractoare pentru deszăpezire că dacă-i pui lamă şi plug e perfect. Trebuie să închidem aceste portiţe. Atunci când le descoperim facem modificările care se impun în ghiduri”, a susţinut Valeriu Tabără.

Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă autorităţile în aprobarea proiectelor europene care ar permite dezvoltarea agriculturii româneşti. Sunt foarte multe situaţii în care cei care vor să acceseze bani europeni solicită suma maximă admisă, chiar dacă nu-şi permit să acopere partea de contribuţie. O altă situaţie des înlnită – cei care depun proiecte legate de agricultură nu au cunoştinţe în această zonă. „Când analizam mai multe proiecte pe agricultură pentru a vedea pe care le vom finanţa, a venit o domnişoară investitor de 21 ani, care avea un proiect. Am întrebat-o dacă a văzut porc viu vreodată. Mi-a spus că da şi m-am liniştiti. Bine-nţeles că nu a primit finanţare pentru că habar nu avea în ce vroia să intre. Banca nu ajută, face afaceri”, a povestit unul dintre bancherii prezenţi la întâlnirea cu agricultorii.

1 COMENTARIU

  1. din pacate, unii oameni ajung pe functii si nu au ideie cu ce se mananca acea functie. Nici acest ministru nu face exceptie. Saracul, ori e prost, ori numai face pe prostul, in ideia de a ascunde hotia si incompetenta celor care acorda acele fonduri, mai ales a conducerii acelei agentii.
    Problema aceea e veche si cunoscuta, si solutii au existat, dar se pare ca ministrul nu stie de ele sau nu vrea sa stie.
    Dar cel mai important, daca avea o ideie despre cum se acorrda acele fonsduri, atunci stia ca acele proiecte in care se achizitioneaza tractoate de 200 CP pentru peisagistica, in multe judete au fost date neeligibile, iar in acele cazuyri in care ele au fost date eligibile, adica aprobate, si au fost si decontate, atunci acei beneficiari pot fi verificati cum sunt folosite acele tractoare. Si in situatia in care nu respecta domeniul de activitate in care si-au propus sa fie folosite, atunci „risca” sa dea banii primiti inapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.