Polițiști în slujba Domnului – povestea preoților în uniformă

Polițiști în slujba Domnului – povestea preoților în uniformă

3
DISTRIBUIȚI

politist preot

Una dintre cele mai ciudate asocieri de profesii o întâlnim la Deva: preot și polițist. La prima vedere, s-ar părea că este o combinație cel puțin nepotrivită, însă doi angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara sunt dovada vie că orice e posibil. Pe Bogdan Niţu îl găsim zilnic la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Are aproape statut de vedetă în județ, fiind purtătorul de cuvânt al instituţiei, cu grad de inspector principal. Iar lumea îl recunoaște pe stradă. Sâmbătă seara însă, își așează uniforma în dulap, iar gândurile sale se întorc către cel de-al doilea loc de muncă al său, un adevărat „job de duminică”. Îmbrăcat în straie preoţeşti, Bogdan Niţu oficiază slujbe, alături de alţi preoţi, la Catedrala din Deva. Inspectorul nu primește salariu pentru asta.

„Vorbim despre împlinirea unei vocaţii şi a unei dorințe mai vechi ce merge în paralel cu munca de poliţie, amândouă fiind în slujba oamenilor. Mi se întâmplă uneori, ofiicind o slujb,ă să mă întâlnesc cu persoane care mi se adresează ca şi politist sau invers, mi se întâmplă ca anumiţi colegi să-mi ceară sfaturi privitoare la viaţa morală sau creştină.


Am avut parte şi de o întâmplare mai puţin obişnuită. O enoriaşă vârstică m-a întrebat dacă am un frate poliţist pentru că între mine şi purtătorul de cuvânt de la poliţie există o asemănare. I s-a părut interesantă asocierea după ce i-am explicat”, povesteşte Bogdan Niţu.

Un alt preot cu o a doua slujbă este Liviu Ciocan, jurist la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara unde, pe lângă somaţii şi citaţii, răspunde la telefoanele date de consumatori supăraţi ca le-au fost încălcate drepturile. Dupa ora 16 Liviu Ciocan îmbracă sutana de preot şi străbate uliţele a doua sate din Munţii Apuseni până la bisericuţa din Brotuna. “Sunt 350 de suflete în amândouă satele unde slujesc eu. Sunt sate mici şi salariul este mic şi am şi slujba de la protecţia consumatorilor de consilier juridic. Cred că nu este nicio incompatibilitate între cele două slujbe. Ca şi preot, ca şi duhovnic, ajut oamenii pe partea spirituală, iar ca angajat al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor îi reprezint şi ajut consumatori de produse şi servicii”, explică preotul Liviu Ciocan.

Mai marii bisericii îşi dau acceptul atunci când un preot intenţionează să îşi ia un al doilea loc de muncă, însă doar dacă noul job nu contravine normelor promovate de biserică. “Preotul primeşte de la stat un ajutor la salariu, un sprijin salarial care nu acoperă de multe ori nici măcar deducerile salariale şi atunci este nevoit să mai aducă din fondurile parohiei o sumă de bani pentru a o întregi. De multe ori, este în imposibilitate de a-şi recupera din parohie sumele şi atunci desfăşoară o muncă de apostol acolo în parohie şi sigur că în aceste condiţii îşi iau povara de a avea o activitate pentru a-şi asigura existenţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu.

 

3 COMENTARII

  1. asta nui nimic are chiorul peste tot securistii ,in dna-ccr-any-csm,rtv ghita cu epoletii securistii clocaie in mafia basescu negociatorul-tradatorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.