Film la PLAI: de la cinema pentru nevăzători până la ritmurile Istanbulului,...

Film la PLAI: de la cinema pentru nevăzători până la ritmurile Istanbulului, pe peliculă

0
DISTRIBUIȚI
Crossing_the_Bridge_fatih_team
Echipa care a realizat documentarul „Crossing the Bridge”, prezentat la PLAI

Cea de-a opta ediţie a festivalului PLAI debutează vineri, la Muzeul Satului Bănățean. Festivalul este organizat de voluntari care, cu sprijinul a numeroşi parteneri, şi-au propus să promoveze multiculturalitatea prin muzică, artă şi alte manifestări, specifice nu numai acestei zone, ci întregului mapamond.

Alături de numeroasele concerte care vor avea loc pe scena mare a muzeului, pe o  scenă mai mică din incinta acestuia vor putea fi urmărite în zilele festivalului mai multe spectacole, printre care unul susţinut de o trupă a Penitenciarului Timişoara, spectacolul teatrului studenţesc Thespis, dans contemporan şi muzică irlandeză.

La Casa filmelor, amenajată tot în incinta muzeului, vor fi prezentate, începând din după-amiaza zilei de vineri, documentare, scurtmetraje, un film accesibilizat pentru nevăzători şi animaţie, iar sâmbătă după-amiază va fi organizată o întâlnire cu regizorul Goran Mihailov.


Centrul Cultural Francez va prezenta un program de cinematecă, iar Centrul Cultural German Timişoara va fi prezent, sâmbătă după-amiază, cu filmul documentar „Crossing the Bridge. The Sound of Istanbul”. Realizat în anul 2005 de regizorul Fatih Akin, filmul este portretul muzical al unui oraş viu, cu o muzică specifică, în care Orientul pare să se fi contopit cu Occidentul. În ziua următoare, tot la Casa filmelor, va fi organizat un atelier de actorie, în cadrul căruia cunoscutul actor de teatru şi film, Boris Gaza, va oferi o incursiune în culisele acestei profesii, punând accentul pe lumea filmului.

Partenerii culturali ai festivalului au organizat numeroase alte momente atractive, precum exerciţii yoga la îndemâna oricui, un abecedar al simbolurilor tradiţionale din semne cusute, ateliere de pictură, origami, artă decorativă, fabricat lumânări decorative, pictură pe sticlă, modelaj în lut, iniţiere în limba franceză pentru copii, diverse jocuri, lecturi de poveşti sau concursuri cu premii. Teatrul maghiar „Csiky Gergely” va organiza, sâmbătă şi duminică, un atelier coordonat de coregrafa Cári-Baczó Tünde, cu improvizaţii de dans individuale şi în grup şi un atelier de pictat măşti.

Vineri după-amiază va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie rurală „Plaiul meu de vis şi dor” şi va mai putea fi vizionată o expoziţie cu reşedinţe nobiliare din Banat şi România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.