Meşterul Manole, prima operă simfonică rock din România, succes la premieră...

Meşterul Manole, prima operă simfonică rock din România, succes la premieră GALERIE FOTO şi VIDEO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-168407071">

mesterul manole12_resize

Premiera naţională a primei opere rock simfonice din ţara noastră, Meşterul Manole – un proiect care se înscrie în demersurile pentru a sprijini candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 – a avut parte de un public cât se poate de numeros, care a savurat pe deplin reprezentaţia artistică oferită aseară la Sala Capitol. Opera lui  Ioji Kappl, bazată pe un libret scris de Victor Cârcu în anii 70, dar care la vremea respectivă n-a mai fost aprobat, datorită textului ei,  le-a oferit celor prezenţi aproximativ 90 de minute de răsfăţ auditiv, desfăşurat sub bagheta dirijorului Radu Popa, alături de care s-au aflat invitaţii speciali Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, mezzosoprana Mihaela Ispan, baritonul Dan Patacă, corul „Ion Românul“ şi Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Evenimentul a debutat cu speech-uri plictisitoare rostite de primarul Nicolae Robu (care la final le-a urat celor prezenţi „vizionare plăcută“), subprefecta Liliana Oneţ şi directorul Filarmonicii Ioan Gârboni şi a inclus şi un moment surpriză, care a constat în acordarea distincţiei de cetăţean de onoare lui Victor Cârcu. Pe parcursul celor 90 de minute de spectacol, publicul a avut parte de o interpretare deosebită, toţi cei aflaţi pe scenă reuşind să confere un plus de şarm unei seri care a fost una magică pentru numeroşii fani Phoenix care au aşteptat această premieră cu sufletul la gură. Unicul minus al acestei opere a fost faptul că evenimentul a fost unul mai mult simfonic decât rock, deoarece incursiunile în sonorităţile specifice rock-ului au fost prea puţine şi mult prea firave. qPoate dacă pasajele „dedicate“ lui Ţăndărică (care a generat aplauze furtunoase) sau lui Mircea Baniciu ar fi fost mai ample, rezultatul final ar fi fost altfel.

Dincolo de asta, Meşterul Manole a „curs“ şnur, iar absolut toţi muzicienii care au urcat pe scenă merită aplauze speciale. Meşterul Manole a fost un proiect de operă-rock al formaţiei Phoenix, cristalizat în anul 1973, însă needitat niciodată pe disc din cauza cenzurii. De altfel, trupa Phoenix a scos un E.P. cu titlul Meşterul Manole care a conţinut trei piese compuse pentru ceea ce se vroia la vremea respectivă a fi prima operă rock românească, cu scenariu, costume, coruri şi actori, care nu s-a mai concretizat din cauza cenzurii autorităţilor comuniste. Ideea acestui proiect a reapărut pe tapet la sfârşitul anului 2008 când în cadrul unui concert „Baniciu şi prietenii“, de la Sala Palatului din Bucureşti, unde Ioji Kappl şi Mircea Baniciu au lansat „Pe Argeş în jos“ piesă titulară a Meşterului Manole.

 



1 COMENTARIU

  1. nicaieri nu scrie NIMIC despre cine a scris opera asta!!!! bine ca zici de primar si alte bazaconii. autorul e mai iimportant decit cancanul, invata sa scrii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.