Viața la stat

Viața la stat

1
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladutiÎntr-o economie de stat de tip capitalist, cum se vrea România, dar cu o guvernare eminamente autocrată, servind interesului de partid, jobul la stat este o opțiune sigură. Cunosc mulți tineri care visează să lucreze la primărie, consiliu județean sau instituții subordonate acestora, însă le lipsește un atu esențial. O pilă. Mulți dintre ei sunt bine pregătiți și își doresc o slujbă plătită din bani publici pentru o mai mare siguranță. E o mentalitate bine împământenită la noi că, dacă lucrezi la stat, te-ai căpătuit. Nu te mai dă nimeni afară până la pensie, dacă ți se diminuează salariul, se ocupă sindicatul și, pe lângă suma respectivă, mai primești și două-trei salarii compensatorii pentru prejudiciul financiar și moral cauzat.

Nu pentru toată lumea viața la stat e însă frumoasă. Nu la fel de fericiți sunt medicii sau profesorii. Mulți dintre ei au salarii chiar mai mici decât un funcționar care plimbă hârtii pe la biroul de stare civilă sau altul de la achiziții, care are, pe lângă salariul de 1.500 de lei, un bolid de vreo 50.000 de euro, trei case, două terenuri și apartamente.


Citeam, nu demult, că în județele Caraș-Severin și Mehedinți, numărul bugetarilor îl depășește cu mult pe cel al angajaților din sectorul privat. Or, într-o economie de piață funcțională, o astfel de ecuație se traduce prin colaps financiar. Nu și la noi. Printr-un artificiu, pe care probabil și cele mai productive state din lume l-ar invidia, în România printr-un raport de un contribuabil la doi angajați ai statului, grila se păstrează intactă, ba chiar se extinde cu pilele, cunoștințele și relațiile celor care ocupă funcțiile de conducere. Greu de înțeles, imposibil de explicat matematic, dar, totuși, perfect real și funcțional pentru un stat european.

Pe lângă funcționarii cu P.C.R., viața la stat e frumoasă și pentru firmele abonate la contractele cu bani publici. Dacă le adăugăm și pe acestea în ecuație, formula e și mai incredibilă. Doi contribuabili = un funcționar + prosperitatea unei firme. Pe logica aceasta, putem adăuga și membrii unei formațiuni politice, viitorii candidați la alegerile parlamentare, locale, prezidențiale. Soluția e simplă: pe toți îi avem în întreținere, pe toți trebuie să îi creștem și să le asigurăm bunăstarea, cu unul, două joburi, weekenduri lucrate și concedii anulate.

 Q.E.D.

1 COMENTARIU

  1. Viata la STAT este cea mai buna daca coalizazi cu spagarii politici din fruntea institutiei, astfel …..te mananca gaia sau esti un om pierdut daca stai prost cu hertul. Cred ca cea mai buna viata la stat este a unui Politician din…. cei care fac legi la Bucuresti pentru ca> lunea esti pe drum si ajungi cu avionul pe la pranz la serviciu, marti miercuri esti cu adevarat la servici daca nu mai vizitezi cativa prieteni de la institutiile publice din Bucuresti care se ocupa cu atestatele, concursurile fuctionarilor publici, adica anfp. Joi inarmat pus pe ordonante te pregatesti sa pleci la Tara. La aeroport ai masina de serviciu si un consilier de incredere care te preia sa nu gresesti destinatia. A nu se uita, acest sofer maine va fi director, sau ceva f.p. prin institutiile publice.
    Cea mai grea este viata la SAT. Acolo nu cunosti libertatea si odihna, acolo este munca ta de care omul platit de stat iti va bate joc candva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.