O timișoreancă împușcată la Revoluție a câștigat, la CEDO, daune din partea...

O timișoreancă împușcată la Revoluție a câștigat, la CEDO, daune din partea statului român. Ce sumă va primi

1
DISTRIBUIȚI

O timișoreancă a câștigat daune din partea României, la CEDO, alături de alte 80 de persoane, pentru nesoluţionarea „dosarului Revoluţiei”. Femeia a fost împușcată, în propria locuință, pe 24 decembrie 1989. ea a cerut daune 60.000 de euro.

România are de plătit daune de 832.500 euro către 81 de persoane, conform deciziei date de CEDO marți. Reclamanții sunt victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist care au început pe 21 decembrie 1989 la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Anchetarea actelor de represiune în oraşele în care au avut loc, mai puţin Timişoara, este încă în curs, notează curtea.

Reclamanţii s-au plâns că autorităţile competente nu au realizat o anchetă eficientă privind moartea apropiaţilor lor şi relele tratamente la care aceştia sau ei înşişi au fost supuşi în timpul manifestaţiilor.

Judecătorii CEDO a fost de acord cu Guvernul privind complexitatea cazului, însă au considerat că acest aspect, ca şi miza politică şi socială invocată, nu justifică o întindere atât de mare a investigaţiilor.


Dimpotrivă, importanţa acestui dosar pentru societatea românească ar fi trebuit să motiveze autorităţile române să se ocupe de el cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei, dar şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit, se arată în decizia curţii, citată de Mediafax.

CEDO a considerat că au fost încălcate articolele 2 şi 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă şi respectiv interzicerea torturii, invocate de reclamanţi.

Curtea a decis să acorde câte 15.000 de euro fiecărui reclamant în cazul căruia a constatat încălcarea dreptului la viaţă, fiind vorba de 30 dintre petenţi, şi câte 7.500 de euro celor în cazul cărora s-a aplicat articolul 3 din Convenţie (ceilalţi 51). Astfel, suma pe care statul român trebuie să o plătească celor 81 de reclamanţi este de 832.500 de euro, la care se adaugă 1.500 de euro cheltuieli de judecată pentru Jurcă, Opriş şi Surdu, care au făcut dovada acestor cheltuieli.

Adriana Palcău a fost împușcată pe 24 decembrie 1989, în propria casă. Grație avocatului timișorean Florin Kovacs, a fost primul participant la Revoluție care a obținut în instanță despăgubiri morale și materiale din partea MApN. Despăgubirile de 23.000 de dolari s-au obținut în anul 2000, în urma unui proces civil.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.