p>Bănățenii de etnie germană s-au întrecut joi în… cârnați. Bărbați în puterea cuvântului, pasionați de măcelărie, spun că prepararea cârnaților înseamnă una din cele mai dragi tradiții, de care nu se pot dezice. Au învățat de la părinți și bunici, iar aceștia de la părinții și străbunii lor. Acum au rețete ultra-secrete, pe care nu le dau mai departe decât în familie.
Un număr de 70 de mostre de cârnați au intrat în concurs la „Worschtkoschtprob”, degustarea anuala a cârnaților bănățeni. După două ore de degustare meticuloasă, juriul a decis. Locul I, cu cel mai bun cârnat, a fost obținut de Timotei Țintoi, un „veteran” a concursului, timișorean din cartierul Mehala. Locul al treilea a fost obținut de Eduard Kuhn, din Cenad, iar pe locul secund s-a clasat un timișorean prezent pentru prima data în concurs, Mircea Preda. Inginerul ne-a dezvăluit câteva din „secretele meseriei”.
„Eu am învățat să prepar cârnați de la un vecin al nostru, Agi bacsi, măcelarul care, în fiecare an, în copilăria mea, venea și ne tăia porcul, și-l prepara. Stând mereu pe lângă el în timpul acesta, am moștenit cunoștințele lui. Mai mult, când vecinul a decis să se stabilească în Ungaria, mi-a lăsat toate rețetele lui, moștenite de la predecesorii săi. Apoi am început să experimentez și eu, propriile rețete”, povestește meșterul. A câștigat premiul cu un cârnat preparat după rețeta clasică, însă a prezentat și o altă variantă, un cârnat din carne de porc fără usturoi, condimentat cu salvie și cimbrișor.
Manifestare „ușor subversivă”
„Worschtkoschtprob” a fost, până în 1989, o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei publicației de limbă germană Banater Zeitung, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în Neue Banater Zeitung, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru publicație era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.
Cu 20 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Werner Krem, redactorul responsabil pentru vestul româniei la Algemeine Deutsche Zeitung, povestește că înainte de Revoluție lucra la „concurență”, dar era invitat în redacția NBZ la degustare.
Marele câștigător
Timotei Ţintoi se laudă că deține rețeta supremă. „Am câştigat cu o probă pusă în amintirea lui bunicu-miu, care a fost un neamţ măcelar priceput. Reţeta e de la Satchinez, de vreo 97 de ani. Nu e nimic special la aceşti cârnaţi. Trebuie ca porcul să fie crescut de casă, pun suflet. În afară de boia, usturoi, sare şi piper nu pun altceva, îi afum la fum rece, de firizar”, spune Timotei Ţintoi. Cârnaţii câştigători au fost preparaţi din carne de porc cu mânzat.