Fostul președinte al Curții de Apel Timișoara despre meseria de judecător: „Eu...

Fostul președinte al Curții de Apel Timișoara despre meseria de judecător: „Eu nu am avut prieteni”. Care sunt factorii care ar putea duce la coruperea unui magistrat VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

lidia barac (3)

Lidia Barac, fostul președinte al Curții de Apel Timișoara, un judecător cu 34 de ani experiență, a fost invitată, în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, în cadrul căreia a vorbit despre cum este să conduci o astfel de instituție timp de două mandate, dar și despre vulnerabilitățile din justiție. Astfel, Lidia Barac a ținut să precizeze că, din punctul său de vedere, pentru ca lucrurile să meargă bine într-o instituție, este foarte important ca un conducător să aibă calități de lider, pentru că doar așa se poate obține performanță, și să fie foarte bine pregătit în domeniul său de activitate.

Lidia Barac a vorbit și despre Cătălin Șerban, fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Judecătorul timișorean a precizat că a fost realizată o analiză cu privire la cazul lui Cătălin Șerban în care au fost identificate vulnerabilitățile care au condus la arestarea și condamnarea sa.


„Putem spune că lipsa de competență ar putea fi o cauză generatoare de corupție, dacă nu ne stăpânim bine profesia. Acel personaj poate intra mai ușor în zona de corupție. În cazul domnului Șerban este vorba despre un judecător foarte bine pregătit profesional. Problema e de anturaj, în acel dosar s-a văzut care au fost personajele și implicațiile și ramnificațiile”, consideră fostul președinte al Curții de Apel Timișoara.

Judecătorul Lidia Barac a mai precizat că Inspecția Judiciară ar trebui să fie mai atentă la sesizările care pun în discuție încălcarea eventualelor obligații de rezervă pe care un magistrat trebuie să și le asume. „Am activat și înainte de 1989. Nu erau discuții în spațiul public, nu erau legi ca să-ți impună o anumită obligație de rezervă, dar în momentul în care ai gândit să devii judecător, de la sine comportamentul trebuie să fie adaptat. Eu, personal, nu am avut relații de prietenie, tocmai pentru că am dorit să-mi prezerv aceste obligații de rezervă. Nu am cultivat niciun fel de relații exterioare mediului juridic. Este un sacrificiu, când am divorțat eu, atunci mi-am dat seama că cea mai mare dramă era aceea că am realizat că nu pot da un telefon că nu am cui, lipsa de prieteni. Nu e o glumă cu aceste sacrificii”, a povestit Lidia Barac.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.