Primăria Timişoara, VERIFICĂRI la o clădire istorică demolată în Timişoara UPDATE Lucrările...

Primăria Timişoara, VERIFICĂRI la o clădire istorică demolată în Timişoara UPDATE Lucrările autorizate de primarul Robu şi Ministerul Culturii VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

cladire gheorghe doja

Societatea civilă din Timişoara condamnă în continuare operaţiunile legate de clădirile istorice. După ce de aproximativ o lună pe Facebook se desfăşoară un protest virtual numit „Eu nu sunt Cârpaci, tu eşti timişorean?”, acum un filmuleţ cu o clădire istorică demolată circulă pe celebra reţea de socializare, stârnind reacţii dure din partea timişorenilor.

„Timisoara, str. Gheorghe Doja, o clădire istorică demolată, fără a fi o ruină, aşa pur şi simplu, pentru că mafia imobiliară îsi face de cap în Timişoara”, a scris utilizatoarea care a postat filmuleţul.

Contactat de PRESSALERT.ro, primarul Nicolae Robu a declarat că ştie despre respectivul filmuleţ în care apare clădirea fostului Inspectorat Şcolar de pe Doja. Acesta a menţionat că „am solicitat poliţiei locale să facă o verificare, pentru a vedea despre ce este vorba. Momentan nu ştim dacă lucrările sunt făcute sau nu cu autorizaţie, dar cu certitudine vom avea un răspuns în câteva ore”.

Conform unui comentator de pe rețeaua de socializare, istoricul clădirii sună astfel: „casa învăţătorilor, strada Gheorghe Doja. Plătiţi de comunitate sau de stat, învăţătorii nu au avut niciodată venituri prea mari, aşa încât, la începutul secolului trecut, asociaţia învăţătorilor a decis să-şi construiască o casă cu anexe, destinată copiilor dascălilor bănăţeni care veneau la Timişoara pentru a urma cursurile unor şcoli superioare. Cu mari eforturi, proiectul a fost dus la bun sfârşit în 1904 şi a fost cel dintâi internat din fosta Ungarie. Clădirea a fost ridicată în Elisabetin, pe strada Gh. Doja, pe un teren donat de primărie, şi pe măsura trecerii anilor, numărul copiilor găzduiţi aici a devenit tot mai mare. După 1919, Casa Învăţătorilor a trecut în patrimoniul asociaţiei judeţene Timiş-Torontal, apoi în cea unificată a asociaţiei învăţătorilor bănăţeni. Internatul, care a reuşit să se întreţină singur, a găzduit copii care au avut mai apoi cariere importante, precum şi copii din Banatul sârbesc care au venit să-şi facă studiile la Timişoara.


Între anii 1940-1944, el a oferit adăpost şi copiilor celor refugiaţi din nordul Transilvaniei, după Diktatul de la Viena. După război, clădirea a revenit statului român şi a fost, o vreme, sediul inspectoratului şcolar iar apoi casa corpului didactic”.

UPDATE 1 Primarul Nicolae Robu a declarat că „lucrările care se desfășoară acolo sunt pe deplin legale. Există o autorizație pentru lucrări, conform autorizației se va păstra fațada clădirii, iar restul va fi reconstruit, pentru că structura de rezistență nu mai corespunde”.

UPDATE 2 Firma care este beneficiarul lucrărilor, SC Grimming Holding SRL, susţine că totul se desfăşoară legal. „Proiectul beneficiază de finanţare europeană. Vă trimitem şi o copie după Autorizaţia de Construire, care are la bază şi semnătura dl. Primar Robu Nicolae, respectiv avizul celor de la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Direcţia Pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a judeţului Timiş, împreună cu care a fost găsită o soluţie pentru a putea reface şi moderniza clădirea fără a aduce atingere elementelor istorice care o definesc. Este de apreciat că una din marile firme străine încearcă prin acest proiect refuncţionalizarea unei clădiri cu o veche istorie, respectând toate prevederile legislative, după ce fiecare din proprietarii anteriori au abandonat-o”, a declarat Claudia Bardeau, reprezentanta firmei.

UPDATE 3 Clădirea de pe strada Gheorghe Doja nr. 11 a aparținut Asociației Învățătorilor, la 1917, iar în 1949 a fost naționalizată, intrând în patrimoniul Statului Român, Potrivit datelor înscrise la Cartea Funciară, trei ani mai târziu, imobilul revine Sindicatului Salariaților din învățământ, care în 1992 devine Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar.

Clădirea a fost revendicată în baza Legii 10, dar cererea e respinsă. În 2004, sindicatul vinde clădirea, jumătate lui Adina Grapa, iar cealaltă jumătate către SC Degran-Rom SA. Imobilul intră în posesia familiei nobiliare austriece Bardeau (SC Bardeau Holding Romania SRL), care o vinde actualilor proprietari, SC Grimmin Holding SRL.

Poliția locală trimisă în control de primarul Nicolae Robu a constat că acesta a autorizat lucrările, existând un aviz din partea Ministerului Culturii. „În urmă verificărilor efectuate în data de 12.02.2014, orele 10.45, la șantierul în lucru din Timișoara, str. Gheorghe Doja nr. 11 și s-a constatat că se execută lucrări de desființare parțială a clădirii de la frontul stradal, nefiind desființate calcanul lateral, fațada principală și demisolul. (…) Zidul de la stradă nedesființat a fost ancorat de către constructor cu un sistem metalic, de calcanul lateral, pentru a se evită prăbușirea acestuia. Locul din față imobilulul era curățat”, arată Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara. În lipsa unor contravenții de sancționat, polițiștii locali au atenționat constructorul cu privire la obligația de a curată roțile autovehiculelor de transport deșeuri, la ieșirea pe stradă.

3 COMENTARII

  1. Eu am avut „onoarea” sa fac un an de scoala in cladirea aia. Tot in anul ala s-a daramat jumatate dintr-un perete al clasei in care invatam, in timpul unei ore. Fara interventia excavatoarelor sau a altor utilaje. Ci pentru ca efectiv picau peretii pe tine fara vreun ajutor extern. Asta se intampla in 2005. De atunci nu pot sa imi imaginez decat ca starea cladirii s-a deteriorat. Nu vad nimic rau in a darama o cladire atata timp cat se pastreaza si se restaureaza fatada, avand in vedere ca alternativa e punerea in pericol a vietii unor oameni.

  2. chiar sunt curios daca zgarcitii/tigani de austria cu titlu regal Bardeau o sa faca ce zic, numai ca poate si tovarasu robu vrea ca si predecesoru lui, onorabil neamt ridicat de dna, sa ajunga cetatean de onoare in austria

  3. acele cladiri nu au stilpi de beton, nu au plafoane de beton, podelele sint facute din scinduri montate pe capriori. este de laudat ca prorpietarul pastreaza fatada si nu a lasat cladirea sa se prabuseasca si dupa aceea sa construiasca un bloc cu 10 etaje intre cladiri istorice.
    nu au invatat timisorenii aceasta metoda, sa pastrezi fatada si in spate sa faci o cladire moderna. cautati cu google metropolis center, o cladire de birouri din bucuresti in care a fost pastrata fatada de caramida a unei cladiri industriale (tipografie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.