„RECORD” în județul Timiș: 300 de hectare afectate de incendii de miriști....

„RECORD” în județul Timiș: 300 de hectare afectate de incendii de miriști. Ce soluții caută autoritățile

0
DISTRIBUIȚI

zoltan marossy subprefect 1 p

Incendiile de mirişti continuă să dea de cap autorităţilor locale din judeţul Timiş care an de an se confruntă cu această problemă, aparent fără rezolvare. După ce şeful ISU Banat, Lucian Mihoc, a informat în cadrul reuniunii colegiului prefectural de astăzi că în primele cinci luni ale acestui an au fost nu mai puţin de 126 de intervenţii pentru stingerea incediilor de mirişti, practic cu 34 mai multe decât în anul precedent, iar suprafaţa afectată a fost dublă faţă de anul trecut, circa 300 de hectare. În mare parte acestea au avut loc în zona de Est a judeţului, în Lugoj, Curtea, Margina şi Făget. În acest sens, ISU Banat a demarat o campanie de informare a cetăţenilor şi a autorităţilor publice locale cu privire la riscurile pe care le comportă incendierea miriştilor, precum şi cu privire la măsurile necesare pentru o bună gestionare a suprafeţelor agricole.


De ani buni însă autorităţile au probleme cu identificarea celor care pornesc aceste incedii. Spre exemplu, în acest an o singură amendă în valoare de 2.500 de lei a fost aplicată.

Subprefectul judeţului Timiş, Zoltan Marossy, s-a arătat nemuţumit de situaţie şi a cerut ca prin colaborarea cu APIA să fie retrase subvenţiile pentru deţinătorii de terenuri afectate de astfel de incendii. „Noi cu mulţi ani în urmă am încercat să facem echipe. Atunci ştiţi foarte bine că ne-am lovit de colaborarea în sens negativ a primarilor şi şefilor de post de la poliţiile locale. Nu am reuşit să îi interesăm. Am găsit acestă metodă de colaborare cu APIA, nu mă interesează cine pune focul, dar este foarte important ca acolo unde avem teren agricol suprafaţa este covârşitoare teren gricol. Eu vă rog foarte mult aceste rapoarte dau foarte bine statistic, dar este de interes ca deţinătorii de teren să fie sancţionaţi conform legsilaţiei româneşti pentru APIA cu retragerea sumelor de finanţare pentru terenurile agricole. Nu mai suntem în perioada în care avem plan de amenzi, dar este inacceptabil să avem nouă interevenţii şi 2000 de lei recuperate la stat”. Prefectul Eugen Dogariu a cerut ca autorităţile să aibă o întâlnire cu APIA pentru a stabili un plan de măsuri necesare pentru ca incendiile de mirişti să fie reduse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.