Trei universități din vestul țării își unesc forțele pentru a salva parcul...

Trei universități din vestul țării își unesc forțele pentru a salva parcul Gurahonț, o oază de verdeață unică în Europa. Care este scopul inițiativei FOTO

0
DISTRIBUIȚI

parc gurahont

În vestul țării se află un colț de rai unic în Europa, care risca să fie distrus. Este vorba despre parcul dendrologic Gurahonț din județul Arad, care va fi salvat de trei universități de stat, care au luat decizia de a-l administra în următorii 49 de ani. Astfel, Universitatea de Vest, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și Universitatea din Oradea vor să realizeze o bază experimentală pentru studenți în această oază de verdeață. De asemenea, rectorii celor trei universități din vestul țării își propun chiar să acceseze fonduri europene pentru a putea dezvolta acest parc cu totul special.

În parcul dendrologic Gurahonț pot fi admirate peste 2.500 de specii de arbori și plante, printre care și arbori exotici, așa cum este Sequoia sau Gingko. Tocmai datorită faptului că în parcul dendrologic din județul Arad se găsește un număr mare de specii rare de arbori, acest loc este considerat unic în Europa.

IMG_0608

Din păcate, parcul risca să fie distrus. Asta după ce Universitatea din Oradea a anunțat că nu mai are posibilitatea financiară pentru a administra parcul de una singură. În final s-a găsit o soluție, după ce Universitatea de Vest și Universitatea de Agronomie din Timișoara s-au decis să-și unească forțele cu Universitatea din Oradea pentru a îmbunătăți condițiile din parc.

„Ne dorim ca acest parc să devină un adevărat brand al ținutului Gurahonț și a zonei în care locuim. Avem o piatră prețioasă neșlefuită care așteaptă să devină o bijuterie”, a precizat primarul comunei Gurahonț, Ana Moțica. Potrivit rectorului Universității de Vest din Timișoara, în parcul din Gurahonț va fi realizată o bază experimentală. „Ne-am unit forțele cu scopul de a sprijini natura și vegetația. Baza experimentală pe care dorim să o realizăm în acest parc va putea fi folosită de studenți, cadre didactice, cercetători.


Aici se găsesc o mulțime de specii de arbori și plante, ceea ce pentru noi reprezintă cadrul de experimentare excepțional. Am constituit și un Institut de Cercetare – Dezvoltare pentru Biodiversitate prin care dorim să accesăm fonduri europene care să ducă la dezvoltarea acestui parc. Ne propunem să avem multe investiții în ceea ce privește protecția vegetației și un punct de practică excepțional”, a precizat Marilen Pirtea.

UVT GURAHONT 3

Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a recunoscut că instituției pe care o conduce nu i-a fost ușor să gestioneze acest parc, mai ales că are o suprafață de 12 hectare. „Interesul celor trei universități care vor administra parcul este pe deplin justificat. De asemenea, este o oportunitate foarte bună de a pune în valoare și ceea ce este specific zonei, tradițiile zonei, de a le face cunoscute. Sperăm să avem succes în a valorifica ceea ce este aici și a lărgi poate un pic aria de interes”, a explicat și Paul Pîrșan, rectorul Universității de Agronomie din Timișoara.

În parcul dendrologic din Gurahonț se află și o clădire în care pot fi cazați cel puțin 50 de studenți. Pentru asta însă, cele trei universități și-au propus să aloce fondurile necesare pentru a o moderniza. Parcul se află la aproximativ 100 de kilometri de Arad, așezat pe traseul șoselei Arad – Brad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.