Lighty, proiectorul inteligent INVENTAT de un timişorean, cu ajutorul căruia poţi să...

Lighty, proiectorul inteligent INVENTAT de un timişorean, cu ajutorul căruia poţi să te uiţi la filme pe tavan. Cât costă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

lighty

Un tânăr inventiv din Timişoara a realizat un proiector mai puțin obișnuit. Cu ajutorul lui „Lighty”, oamenii pot renunţa complet la televizor şi să se uite la filme sau emisiuni pe tavan. De asemenea, aparatul poate fi transportat în orice locaţie aveţi treabă, pentru că are dimensiunile unei tablete.

Ovidiu Şandru, în vârstă de 34 ani, este cel care a realizat invenţia, pentru care s-a ales cu premiul trei şi 10.000 de euro la Târgul Regional de Inovare din Arad, organizat de ADR Vest la sfârşitul lunii trecute. Ovidiu Şandru a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii la Universitatea Politehnica din Timişoara, iar ideea de a realiza un astfel de proiector inteligent i-a venit în urmă cu trei ani.

„Într-o seară, pe când mă uitam pe pereţi împreună cu soţia mea, mi-a venit ideea să avem un instrument care să ne poată trezi dimineaţa cu altceva în afară de bitul acela de ceas deşteptător cu care toată lumea e obişnuită. Şi m-am gândit să fac un proiector mobil, apoi m-am decis că trebuie să aibă şi o boxă şi că trebuie să fie totul integrat în unul, dar şi să se poată folosi oriunde”, a explicat Ovidiu Şandru.

lighty

Practic, „Lighty” este un sistem de proiecţie automatizat ce conţine o tabletă Android, un pico-proiector, boxe de putere superioară celor întâlnite în alte tablete sau alte proiectoare şi un sistem robotizat de mişcare a proiectorului.


Astfel, acest sistem poate ridica/coborî/roti la 360 grade şi înclina la 90 grade proiectorul pentru a obţine o flexibilitate maximă de mişcare în operarea lui.

„Proiectorul mai are şi multe motoraşe, dar şi senzori, şi este realizat pentru a fi folosit în orice situaţie: de a avea acces la filme, la ştiri, la prezentări, la absolut orice se găseşte pe Internet, oriunde, fără fire, fără difuzoare suplimentare. De când l-am realizat, am renunţat la televizor, ne uităm la filme pe tavan şi este extraordinar”, a mai povestit Ovidiu Şandru.

Timişoreanul ar dori ca ideea lui să nu rămână doar la faza de prototip, ci să şi ajungă pe piaţă. Pentru asta, însă, are nevoie de o sumă importantă de bani. Tocmai de aceea, tânărul inventiv şi-a propus ca primele proiectoare inteligente să le realizeze acasă, cu o imprimantă 3D. „Lighty” ar urma să se vândă, pentru început, la preţuri cuprinse între 800 şi 1.000 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.