HALUCINANT CJ Timiş finanţează „Ziua Bazaltului” și tot felul de pseudo-evenimente. Vezi...

HALUCINANT CJ Timiş finanţează „Ziua Bazaltului” și tot felul de pseudo-evenimente. Vezi pe ce se duce un milion de lei alocat agendei culturale a judeţului

0
DISTRIBUIȚI

revolutionfestival

Agenda Culturală a Judeţului Timiş, aprobată ieri de consilierii judeţeni, este plină de tot felul de alocări dubioase. Spre exemplu, din banii judeţului sunt finanţate sărbători precum „Ziua bazaltului”, editarea unei reviste online de cultură cu 10.000 de lei sau 25.000 de lei pentru editarea unui dicţionar de grai bănățean. În vreme ce Fundaţia Universitatea de Vest primeşte aproape 200.000 lei de la bugetul judeţului pentru diverse evenimente, cea mai mare alocare de bani merge către Festivalul Revolution- 500.000 de lei. În total agenda are o valoare de un milion de euro şi susţine 478 de proiecte. Detalii despre festivităţile finanţare şi despre împărţiri pe capitole puteţi citi mai jos:

Bani pentru Ziua bazaltului şi pentru sărbători comunale

“Ziua judeţului Timiş”, celebrată pe 28 iulie are o alocare 10.000 de lei, Festivalul Internaţional “Timişoara muzicală” ediţia a XL primește 25.000 de lei, iar “Spectacolul extraordinar cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Înfiinţarea Operei Naţionale Române din Timişoara” are o alocare de 90.000 de lei de la bugetul județului. “Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti – Secţiunea FEST” primește 90 de mii de lei, aproape 30.000 de lei merg către Primăria Buziaș pentru manifestații precum zilele orașului, “Festivalul papricașului” sau concursuri de talente. 13.000 de lei merg pentru același tip de evenimente la Ciacova, 10.000 de lei vor fi alocați pentru “Zilele Orașului Deta” și 14.000 de lei merg către vistieria Făgetului pentru diverse evenimente. “Zilele culturale Belinţene”, “ed. a VII-a a Festivalului naţional de folclor Tradiţii belinţene” şi aniversarea a 10 ani de activitate a Ansamblul „Hora Belinţului” înghit și ele 15.000 de lei de la bugetul județului Timiș. “Săptămâna culturală de la Denta” va fi sponsorizată cu suma de zece mii de lei. Aceeași sumă este alocată și pentru un festival de coregrafie organizat de CJT.

O manifestare cel puțin ciudată, din Șanovița, “Ziua bazaltului”, este sponsorizată cu 1.000 de lei de la vistieria județului. “Săptămâna culturală a Comunei Pietroasa” – cuprinzând toate religiile prezente în comună este finanțată și ea cu zece mii de lei, în vreme ce opt mii de lei vor fi alocați pentru Concertul simfonic la Peştera Româneşti și Festivalul Lubeniţei Zilele comunei de la Gottlob vor costa cinci mii de lei din bugetul județului. Cea mai mare alocare de fonduri pentru celebrarea zilelor comunei merge către Găvojdia, suma fiind de 15.000 de lei. În total sunt finanțate manifestații din 17 orașe și 53 de comune din Timiș, iar suma alocată este de aproximativ 336.000 de lei.

Câţi bani se dau pentru vânători de basme şi  zilele Cetăţii Jdioara

Și acțiunile minorităților naționale sunt finanțate cu bani buni de la bugetul județului. „Copiii din Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa“ – ediţia a XI-a primește 2.000 de lei, iar “ Zilele Maghiare Bănăţene”, ediţia a XXI-a cinci mii de lei. Marile alocări de fonduri merg însă către asociații: „Copil în Europa“ – ediţia a IX-a – Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineret” festival organizat de Asociația Pentagon înghite 70.000 de lei, “Imaginarium – Vânătorii de basme” organizat de aceeași asociație e sponsorizat cu 30.000 de lei.


Doar 2.000 de lei merg către „Ce ştim despre copiii rămaşi singuri acasă“ organizat de Salvați Copiii. 20.000 de lei merg către Fundația Culturală Academica pentru „Concert simfonic în Peştera Româneşti“ – ediţia a XXXII-a și câte 70.000 de lei pentru Festivalurile Plai și Sabotage. “Nestemate ale folclorului maghiar“ din Banat primește o alocare de două mii de lei, în vreme ce 1.500 de lei merg la „Zilele Cetăţii Jdioara“ – ediţia a XI – a. 30.000 de lei sunt alocați pentru Salonul de carte Bookfest Timişoara – ediţia a V-a și doar jumătate din sumă pentru Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia“ Timişoara. 40.000 de lei sunt alocați pentru Timișoara Underground.

De departe, cel mai bine finanțat festival este Revoluțion care primește de la CJT nu mai puțin de 500.000 ei. Festivalul Internaţional de Jazz Garâna, ediţia a XX-a 2016 va primi și el 70.000 de lei. În vreme ce Zilele Lacului Surduc sunt finanțate cu 40 de mii de lei, doar două mii de lei vor merge pentru un târg de promovare a turismului. Mitingul Aviatic de pe Aeroportul Traian Vuia va fi finanțat cu 60.000 de lei de la bugetul CJT. Nu mai puțin de 200.000 de lei merg pentru manifestații organizate de Fundația Universitatea de Vest din Timișoara, în vreme ce programul „Violenţa ucide!“ – campanie de prevenire a abuzului şi neglijării copiilor şi de promovare a Telefonului Copilului este finanțat cu doar patru mii de lei. 70.000 de lei vor fi alocați pentru Studentfest, Festivalul European de Dans Sportiv Standard Tineret, Concursul Internaţional „Timişoara Open Championship“, ediţia a V –a va primi 140.000 de lei, iar Festivalul Internaţional de Dans Timişoara (FIDT), ediţia a IV –a 90.000 de lei.

Nu mai puțin de 40.000 de lei sunt alocați pentru “Consum cultural în judeţul Timiş. Identificare de patternuri culturale prin tehnici de Data Miting” și 5.000 de lei pentru concerte în azile de bătrâni şi orfelinate. “Ziua Internaţională a iei Româneşti” primește 15 mii de lei de la bugetul județului, iar realizarea unui dicționar de grai bănățean va costa 25.000 de lei, în vreme ce “Reconstituirea asediului Cetăţii Timişoara de către turci 1716 – 2016 – 300 de ani” va fi finanțată cu 40.000 de lei de la bugetul județului. Monografii Popa’s va primi 95.000 de lei, iar Ziua aviaţiei utilitare – 80 de ani de la înfiinţarea aerodromului va fi celebrată cu o finanțare de 60.000 de lei.

Concursuri pentru şcolile din judeţ – Popas la borna 40

Tot din banii CJT sunt finanțate și diverse concusuri organizate de școlile din județ sub egida Inspectoratului Școlar Timiș. Totalul este de 536.000 de lei și cuprinde zeci de proiecte. Trei mii de lei sunt alocați pentru „Poalele mele -s ciurace” și 1.000 lei vor merge pentru proiectul „Educație fără prejudecăți”. Două mii de lei vor merge la “Popas la borna de 40 pe autostrada meseriilor de success”. Alți 40.000 de lei vor merge către proiectul “Timișoara- orașul educației și culturii”, în cadrul olimpiadei naționale de religie ortodoxă.

CJT finanţează cartea „Expunerea populaţiei la radiaţii ionizante şi neionizante în zonele turistice din Banat“

204.000 lei vor merge către editarea și tipărirea de cărți. 30.000 de lei sunt alocați pentru editare şi tipărirea revistei „Consiliul Judeţean Timiş – Proiecte, administraţie, profesionalism“, Documentare, editare şi tipărire monografia „Dificile sunt căile tale, Asclepios!“ este finanțată cu 4.000 de lei, 10.000 de lei sunt alocați pentru editarea revistei on -line Pagini de Cultură Anul 2016 și alte 2.000 de lei merg pentru tipărirea cărţii „Expunerea populaţiei la radiaţii ionizante şi neionizante în zonele turistice din Banat“
Întregul proiect poate fi consultat aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.