Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara în FALIMENT: de mâine vor fi...

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara în FALIMENT: de mâine vor fi asigurate doar urgențele. Cum s-a ajuns la această situație UPDATE Reacția CJAS Timiș

0
DISTRIBUIȚI
SPITALUL VICTOR BABES02 Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara
Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara este în faliment

Situație fără precedent: Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a intrat în faliment. Astfel, de mâine, unitatea medicală își oprește activitatea, fiind asigurate doar urgențele și programele naționale. Motivul? Spitalul a refuzat să semneze actul adițional de prelungire a contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, pentru că este nemulțumit de suma prea mică oferită. Reprezentanții unității medicale se plâng că primesc tot mai puțini bani de la CJAS Timiș, în ultimii ani, astfel că au acumulat datorii de peste 2,3 milioane de lei către furnizori.

„Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu CJAS Timiș pe semestrul al doilea, adică lunile aprilie, mai, iunie, pentru că ni s-a oferit către contractare o sumă foarte mică, mult sub ceea ce se realizează la nivelul spitalului. Noi avem pacienți din toată țara, trebuie să le oferim serviciile medicale de care au nevoie. Nu putem să-i tratăm cu biserica și cu apa sfințită, avem nevoie de fonduri. De mâine suntem puși în situația de a sista activitatea medicală și vom rezolva doar urgențele medicale, pentru că nu avem un partener în CJAS Timiș, suntem constrânși”, a explicat, astăzi, medicul Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit conducerii unității medicale, de la 1 aprilie spitalul nu mai este în contract cu CJAS Timiș, astfel că cei peste 340 de angajați ai spitalului au muncit voluntar după această dată. Potrivit statisticilor furnizate, în anul 2015, unitatea medicală a oferit servicii medicale la 6.273 de pacienți acuți, fiind validați 6.150 de casa de sănătate. Însă, CJAS Timiș a decontat serviciile medicale oferite doar în cazul a 5.390 de pacienți, deci a refuzat să plătească pentru aproape o mie de bolnavi. „Ar fi trebuit să primim încă două milioane de lei. De asemenea, în anul 2016 am rezolvat 1.693 de cazuri, au fost validate 1.619, dar au fost decontate doar 1.299, vorbim de o diferență de peste 300 cazuri, care înseamnă 660.000 lei neplătiți. În total, sunt 2,67 milioane de lei nedecontați pentru servicii medicale efectuate și validate de CJAS Timiș”, mai semnalează Voichița Lăzureanu.

Și Cristian Oancea, directorul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, trage un semnal de alarmă și spune că „am primit fonduri la subzistență.


De mâine suntem în stare de faliment. Considerăm că actul medical nu mai poate fi realizat în condiții normale, avem datorii mari la furnizorii de medicamente, ne vor da în judecată. Dacă am fi semnat actul adițional, ar fi însemnat să ne asumăm cazurile care sunt peste contract. Ori, noi nu le putem spune pacienților că nu-i putem trata, pentru că am avut bani să tratăm doar un anumit număr de bolnavi. Nu putem să le spunem șefilor de secții câte internări să facă. Este aberant ce ne cere CJAS Timiș. Solicităm să ni se plătească serviciile medicale prestate și validate”.

Bani tot mai puțini pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara care acum e în faliment

În acest moment, în unitatea medicală sunt internați 157 de bolnavi, dintre care patru în stare critică, ventilați mecanic pe secția de anestezie și terapie intensivă. „Cei care pot fi externați, vor fi externați. Noi îi tratăm în continuare pe bolnavii internați, dar în continuare vom interna doar urgențele. Nu am unde să trimit acești bolnavi, mulți sunt cu boli infecțioase, ei trebuie izolați, ținuți sub observație. Nu mi se pare normal ca CJAS Timiș să suplimenteze în avans fondurile alocate pentru privați, dar pentru stat nu se poate. E ciudat cum se găsesc bani pentru privați, dar pentru stat nu”, mai explică Voichița Lăzureanu.

Directorul unității medicale spune că în anul 2014, CJAS Timiș a decontat 13 milioane de lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, iar în 2015 suma a scăzut la 11 milioane de lei, asta deși numărul pacienților a fost aproximativ același. „Dacă ar fi rămas banii alocați în 2014, nu s-ar fi ajuns aici. Poate vor să ne închidă, dar atunci să ne spună, să ne căutăm de lucru altundeva”, spune medicul Cristian Oancea.

„Suntem o bombă cu ceas. Tot spitalul e o bombă, în momentul în care nu vom interna nici urgențele, Timișoara este în pericol, pentru că sunt oameni cu boli cu transmitere de toate felurile”, mai crede și Monica Pop, liderul de sindicat din cadrul spitalului.

UPDATE „Mâine dimineață, conducerea CJAS Timiș se va întâlni cu reprezentanții Spitalului Victor Babeș pentru a discuta despre situația de la acest spital. Casa de Asigurări a oferit soluții echipei manageriale de la Victor Babeș, respectiv mutarea sumelor din luna iunie pentru luna aprilie și mai. Rămâne la latitudinea managerului de spital dacă dorește acest lucru și dacă dorește să acorde servicii medicale pacienților care li se adresează. Gestionarea fondurilor alocate unei unități sanitare este strict responsabilitatea managerului de spital. Casa nu are posibilitatea legală de a aloca fonduri peste valoarea de contract asumată de conducerea spitalului Victor Babeș”, a declarat Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.