Controale ITM Timiş: munca la negru, neplata orelor suplimentare şi plata cu...

Controale ITM Timiş: munca la negru, neplata orelor suplimentare şi plata cu întârziere a salariilor, în topul neregulilor

0
DISTRIBUIȚI

muncitor-santier-obosit

Munca la negru, neplata orelor suplimentare, plata cu întârziere a salariilor au devenit o modă în rândul angajatorilor din judeţul Timiş, au relevat controalele efectuate în 2015 de Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Timiş (ITM Timiş).

Topul infracţiunilor constatate în judeţul Timiş

„ITM Timiş a realizat în această perioadă 1.537 de controale. Desigur, multe sunt pe sesizări, avem peste 500 de sesizări venite la ITM Timiș. O parte sunt pentru neplata salariilor restante o lună, două, chiar și trei luni și neplata muncii suplimentare. O bună parte din seisizări vin pe această problemă a Legii 156, adică firmele care au primit înregistrări la noi de a putea opera pe piața muncii din județul Timiș privind plasarea forței de muncă în străinătate. Cu aceste chestiuni avem probleme întrucât ei mediază foarte multe persoane cărora le promit că le duc să lucreze în străinătate, urgentează să semneze aceste contracte între persoana respectivă și firma de plasare a forței de muncă în străinătate.


Există persoane care nu citesc până la capăt acest contract, plătesc sumele de bani și de multe ori nu mai ajung să meargă în străinătate”, a declarat şeful ITM Timiş.

Pavel Kasai a mai oferit informaţii şi privind neregulile legate de munca la negru. „Am depistat în acestă perioadă 53 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare, adică muncă la negru. Chiar acum două zile am avut o campanie la nivel de județ, am antrenat 22 de inspectori, cu Poliția, cu Jandarmeria, pentru a putea desfășura această activitate și am depistat 14 lucrători în domeniul construcțiilor care lucrau fără formă legală de angajare. Sancțiunea diferă, noi mergem pe minim de 10.000 de persoană, dar putem merge și pe 20.000. Am și spus în colegiul prefectural că am găsit chiar o firmă în domeniul construcțiilor că au fost găsiți șapte lucrători fără forme legale de anagajare. Legea spune că peste cinci angajați fără forme legale se întocmește dosar penal și am trimis actele către Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Amenzile sunt în valoare de 916.000 de lei”, a completat şeful ITM Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.