Gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara este o afacere extrem de bănoasă pentru firma Danyflor, abonată de ani buni la contracte publice. După ce în 2015 firma a încasat mai bine de jumătate din contracul de 3.5 milioane de lei semnat în decembrie 2014 și care prevedea asigurarea de servicii pentru următorii trei ani de zile, acum, Danyflor a primit un nou cadou din bani publici. Conform Jurnalul.ro, la debutul lunii iulie Primăria Timișoara și Danyflor au semnat un nou contract, de data aceasta fiind vorba de o concesionare a serviciilor făcută de municipalitate către firmă.
Care sunt prevederile noului contract de gestionare a câinilor fără stăpân
“Conform unui anunţ postat pe SEAP Primăria Timişoara preciza că este dispusă să cheltuie, în următori trei ani, nu mai puţin de 6.775.085,4 lei fără TVA pentru gestionarea câinilor fără stăpân, în baza unui contract de concesiune ce urma să fie atribuit prin licitaţie deschisă. Ceea ce s-a şi întâmplat, în data de 1 iulie 2016, când la licitaţia organizată de municipalitate s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre societatea Danyflor SRL, cu sediul în localitatea Șag, judeţul Timiş, care asigură încă din 2001 acest tip de servicii pentru Primăria Municipiului Timişoara. Criteriul de atribuire al contractului a fost acela al preţului cel mai scăzut.
Astfel, Danyflor SRL a făcut un discount de 2.129,4 lei fără TVA la oferta pe care era dispusă, iniţial, Primăria să o plătească, oferind un preţ de 6.772.956 de lei fără TVA. Pe 1 iulie, între autoritatea contractantă şi operatorul economic declarat câştigător a fost încheiat contractul cu numărul 91/2016. Valoarea cu tot cu TVA se ridică, astfel, la 8.127.547,2 lei, ceea ce înseamnă 1.847.160 de euro. (…)Conform Hotărârii Consiliului Local nr.98/2016, compania Danyflor SRL va ridica animalele fără stăpân de pe raza instituţiilor publice şi a unităţilor de învăţământ, de pe spaţiile verzi (parcuri, scuaruri şi locuri de joacă), din toate cartierele Timişoarei, de pe toate căile de acces şi drumurile publice, de pe terenurile virane, din zonele demolate şi neconstruire, precum şi de pe malul canalului Bega, din liziera Pădurii Verzi sau de pe raza Grădinii Zoologice”, arată Jurnalul.ro.
Caiet de sarcini cu dedicaţie
Ceea ce este interesant este faptul că Danyflor a sponsorizat campania electorală a PNL Timiş cu suma de 10.000 de lei în anul 2014, cu câteva luni înainte de încheierea contractului de 3.5 milioane de lei amintit mai sus.
Caietul de sarcini a fost redactat meticulos, astfel că cerinţele sunt formulate în aşa fel încât Danyflor nu avea cum să piardă şansa oferită de Primăria Timişoara de a încasa peste 1,8 milioane de euro cât este valoarea contractului cu tot cu TVA.
„Unul dintre criteriile de selecţie a câştigătorului era acela a deținerii unui adăpost cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, avizat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Timiş, „şi care să fie situat la o distanţă de minum 2 kilometri şi maxim 15 kilometri de municipiul Timişoara, în extravilan, pentru a nu crea disconfort cetăţenilor şi pentru a facilita, totuşi, accesul populaţiei” în adăpost, pentru adoptarea sau recuperarea animalelor capturate. Această cerinţă este cel puțin interesantă, întrucât, începând cu anul 2009, societatea Danyflor SRL, care a câştigat contractul, are sediul în localitatea Șag, judeul Timiş, pe DN 69, la kilometrul 12 + 200 metri.Un alt amănunt interesant al acestui caiet de sarcini este acela al menţiunii referitoare la durata contractului. Oficial, este estimată o durată a contractului de trei ani de la data încheierii lui. Însă, iniţiatorul lasă o portiţă deschisă, respectiv că acest contract poate dura „până la data epuizării valorii contractului”.
Primăria Municipiului Timişoara a impus operatorului de ecarisaj o redevenţă de 0.5% din valoarea totală a facturilor, la care se adaugă TVA”, mai arată Jurnalul.ro Pressalert.ro a arătat cum Danyflor încasează bani de la bugetul local pentru sterilizarea câinilor fără stăpân, obligând adoptatorii să plătească şi ei costurile sterilizării fără a restitui banii în conturile municipalităţii.