Ada Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, a fost invitatul din seara trecută a emisiunii PRESSALERT LIVE. Printre desele proiecte pe care le are, cel puţin ca idei, din poziţia pe care o ocupă în cadrul TNT, sunt şi reprezentaţiile în aer liber.
„Ca să ieşim în stradă, avem nevoie de mult mai mulţi oameni. Faţă de majoritatea teatrelor, avem, cred, cel mai mic teatru. Avem 88 de angajaţi doar, dar sunt foarte buni”, a menţionat Ada Hausvater.
Gala UNITER va avea loc în premieră la Timişoara, la a XXV-a ediţie, iar Teatrul Naţional Timişoara nu lipseşte de pe lista celor premiaţi. „Noi avem câteva premii. Premiul dat teatrului pentru Sala 2, pentru merite deosebite şi mă bucur de premiul pe care oamenii din teatru îl merită. Într-un fel sau altul suntem o familie, lucrăm împreună foarte bine. Această sală îşi dovedeşte valoarea la nivel naţional. E premiul Mariana Voicu pentru critică de teatru. Doamna nu poate veni să-şi ia premiul, este pensionar, printre oamenii valoroşi ai teatrului naţional şi Irene Flamann Catalina ia premiul pentru o piesa dedicată teatrului naţional, premiu de actriţă. Acestea sunt premiile noastre. În scopul acesta s-a şi finanţat gala UNITER, ca un pas înainte către Timişoara Capitala Culturală 2021. Gala va fi distribuită în toată ţara. Este pe TVR1 şi pe TVR Internaţional, transmisă în toată lumea. Este foarte importantă, o modalitate de a ne întâlni şi de a relansa anumite criterii”, a specificat Ada Hausvater.
Directoarea Teatrului Naţional Timişoara crede că momentul 2021 este important pentru întreaga ţară, nu doar pentru oraşul de pe Bega. „Timişoara Capitală Culturală este un titlu al oraşului şi pentru România în acelaşi timp.
Va fi un moment extrem de important, înseamnă o deschidere pentru toată ţara. Inclusiv această proiecţie trebuie făcută la nivel local, judeţean şi naţional. Sunt multe lucruri de îmbunătăţit ca proiectele să fie reale, fezabile. Pentru mine, ca director, este esenţială reacţia publicului, câţi se întorc la alte spectacole. Ce fel de oameni, din ce categorie, pentru că atunci văd rostul TNT aici. Trebuie să găsesc ce nu e în regulă”, a menţionat Ada Hausvater.
Cât despre activităţile independente, directoarea TNT crede că există diverse motive pentru care sunt estompate. „Mi se pare, şi e un punct important. Nu sunt prea multe companii independente, ceea ce înseamnă că nu este o lege a sponsorizării bună. Putem să ne întrebăm de ce nu pot să continue oamenii aceea. Cred că e o problemă legislativă, este foarte important. Un oraş mare, precum Bucureşti, are nevoie de 50 de scene, dintre care 40 să funcţioneze în fiecare seară. Aici ar trebui să fie vreo 20 de scene. Acum am format actori importanti ai teatrului naţional, actori importanţi, care aduc, atrag public, vin oameni care vor se respire cu ei în seara aia”, a declarat invitatul PRESSALERT LIVE.
Gala UNITER de la Timişoara nu va fi rezervată doar premiaţilor. „Am pus de astăzi biletele în vânzare, nu sunt prea multe, sunt cam 150 de bilete. Mi se pare important să fie bilete pentru public, pentru că UNITER este rezervat invitaţilor. Publicul e partenerul tău, fără de care nu exişti. Noi avem un partener foarte bun. Până în vară avem 4 premiere şi spun că suntem vine. Mi-aş dori ca mai departe să avem număr mai mare de posturi, vorbim despre logistic. E frustrant când te loveşti de lipsa de comunicare, când începi să ai senzaţia că eşti un fel de Sisif”, a conchis Ada Hausvater.