Primarul Nicolae Robu explică de ce finanţarea ACS Poli de la bugetul...

Primarul Nicolae Robu explică de ce finanţarea ACS Poli de la bugetul local e legală şi nu poate fi considerată ajutor de stat

1
DISTRIBUIȚI

Cu o pledoarie de mai bine de jumătate de oră, cu argumente personale, dar şi cu pasaje din legile privind finanţarea sportului în România – aşa a încercat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, să îi convingă pe consilierii locali să voteze finanţarea ACS Poli de la bugetul local cu 5.000.000 de lei. Toate argumentele au fost însă în zadar după ce rectificarea de buget necesară pentru un transfer ulterior al banilor către ACS a picat la vot, obţinând doar 13 voturi pentru şi nu 14 de câte avea nevoie ca să treacă. Una din marile obiecţii ridicate în plen a fost posibilitatea ca finanţarea ACS să fie considerată ajuor de stat.

„Ştiţi că din 2015 nu s-a mai dat niciun ban public, dar acum după modificarea Legii 69 prin OUG se spune explicit că pot fi finanţate de către autorităţile publice structuri publice de drept privat.


Înainte nu era spus lucrul acesta explicit şi atunci a fost loc de interpretare. Ce îi spune domnul preşedinte al Consiliului Concurenţei domnului ministru al Tineretului şi Sportului. Se vorbeşte de ajutor de stat şi în lege în OUG sunt cuprinse prevederi valabile atunci când se acordă un ajutor de stat, dar la un moment dat se spune, totuşi, de la această regulă există câteva excepţii. Dacă este vorba de finanţarea sportului de masă, a sportului amator, a cluburilor de juniori şi tineret. (…) Nu dai către o societate privată scăpată de sub control, ci dai către o structură a ta. Nu poate fi considerat un abuz sau vreun prejudiciu creat, prejudiciul se creează abia atunci când valoarea acestei asociaţii care aparaţine Consiliului Local Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş şi Universităţii Politehnica Timişoara este spulberată instantaneu, atunci se creează cu adevărat un prejudiciu. Să vedem ce spune ordonanţa din 2017 care este cu totul şi cu totul altceva. Prin hotărâre a administraţiei publice locale se pot aloca sume de la bugetul public local pentru finanţarea activităţii sportive a structurilor sportive care au calitatea de operatori de credit aflate în subordinea sa cu respectarea legislaţiei naţionale şi a prevederilor privind ajutorul de stat. (…) Abia s-au deblocat conturile şi ar fi premise de funcţionare de acum încolo, cu banii daţi cu restricţie şi cu tot controlul”, le-a spus primarul Nicolae Robu consilierilor locali.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.