Liberalul Predescu: „Nicolae Robu se crede un fel de salvator, are discursul...

Liberalul Predescu: „Nicolae Robu se crede un fel de salvator, are discursul lui Mesia”. De ce îl aseamănă pe primar cu Liviu Dragnea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național, specialist în psihologia discursului politic, a „disecat” în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE derapajele de comunicare ale politicienilor. Comparativ cu anii ’90 – ’00, când mai existau mesaje politice care aveau substanță, acum s-a ajuns la un „primitivism comunicațional”.

„Nu mai există mesaj. S-a schimbat paradigma comunicării. Avem un singur display care emite pulsatoriu către un receptor. E clar că avem partide care au încercat să devină de masă, să aibă un corp politic și nu au încercat să convingă pe nimeni, astfel încât e nevoie doar de mesaj de mobilizare, de antagonizare, nu de convingere”, a explicat Sorin Predescu, specialist în psihologia discursului politic. În opinia sa, comunicarea partidelor devine din ce în ce mai deficitară, fie că este vorba de PSD sau PNL. „Cei care ocupă locurile în politică au dat afară tot ce gândea, ce purta mesaj. E valabil pentru PSD și PNL. USR e un partid de tip aventură, ca PP-DD sau PRM”, a susținut invitatul PRESSALERT LIVE.

După ce inițial George Soroș era pus în postura de „bestia nera” pentru întreaga Românie, acum, după ce Liviu Dragnea a devenit urmărit într-un nou dosar penal, alianța PSD – ALDE dă vina pe „statul paralel”. „În politică se întâmplă să fie inventați dușmani imaginari. E un mod de identificare, încearcă să țină în priză electoratul. Ceea ce face Dragnea atacă legitimitatea statului existent, atacă un sistem, cel democratic. De aici vine marea spaimă”, a precizat Sorin Predescu.

Deși face parte ca simplu membru din PNL, Sorin Predescu nu s-a sfiit să compare discursul lui Nicolae Robu cu cel al lui Liviu Dragnea. La inaugurarea pasajului Jiul, primarul Timișoarei a avut un nou atac asupra presei, acuzându-i pe unii că nu au nimic în comun cu jurnalismul, dar și că nu-și merită statutul de timișoreni.


„Discursul e halucinant. Calitatea de cetățean al unui oraș nu-mi poate fi refuzată de niciun administrator. E un mod de a antagoniza foarte asemănător cu cel al lui Dragnea. Există un oraș paralel care nu e legitim. I-am apreciat energia și bunele intenții, dar am senzația că la nivel comunicațional pierde teren. Are o spontaneitate apreciabilă, dar a ajuns pe o poziție de arbitru al comunicării în general, iar aici trebuie certați și cei de la PSD, de unde se aud voci doar sporadic”, a specificat Sorin Predescu, lector universitar la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul UVT, specialist în psihologia discursului politic.

După ce inițial, la inaugurare, Nicolae Robu spunea că marcajele sunt foarte bune, ulterior edilul de pe Bega și-a schimbat discursul. „E aceeași comunicare agresivă. Politicienii caută să aibă dreptate tot timpul și își schimbă mesajul. Orice om politic care încearcă să păstreze o brumă de credibilitate pe termen lung ar trebui să fie constant în ceea ce spune. E tragic că Nicolae Robu crede că are dreptate. E trist pentru că ei (n.r. – politicienii), nu au cel mai mic dubiu că nu au avut dreptate în toate cele șapte faze ale discursului”, a explicat liberalul Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național.

Într-o altă „prelegere” pe Facebook, Nicolae Robu hiperboliza finalizarea pasajului Jiul, spunând în final că „este bucuria binelui realizat pentru orașul iubit” și că ”astfel de bucurii mă încarcă pe mine și mă fac apt de luptele pe care viața mă cheamă să le duc, APT SĂ FIU MEREU ÎNVINGĂTOR!”. „E discursul lui Mesia. Nicoale Robu se crede un fel de salvator, e mesajul unui om indispensabil, care practic onorează acest oraș”, a comentat Sorin Predescu.

Membru al PNL Timișoara, Sorin Predescu adminte că s-a gândit să-și dea demisia din funcția pe care o ocupă ca liberal. „Am rămas un simplu membru al PNL și cred că mi-aș fi dat demisia dacă nu ar fi părut o lașitate de acomodare cu noile realități politice. Mi-al fi dat-o de mult. Eu mai am o speranță în PNL pentru că nu văd nimic ridicându-se în afara lui. E un pustiu de oameni. Nu văd în fața noastră nimic să ia locul acestor trimiși precum Dragnea, Tudose sau Nicolae Robu”, a conchis specialistul în psihologia discursului politic, Sorin Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.