Alertă în Banat: ploile dese au ”stricat” ciupercile din păduri. Ce recomandă...

Alertă în Banat: ploile dese au ”stricat” ciupercile din păduri. Ce recomandă Direcția de Sănătate Publică

0
DISTRIBUIȚI

Ciupercile achiziţionate din surse neautorizate pot afecta semnificativ sănătatea consumatorilor, ducând chiar la deces, avertizează Direcţia de Sănătate Publică Timiş.

După ploile din ultima perioadă, pădurile Banatului s-au umplut cu ciuperci. Conform DSP Timiș, în România sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare care, odată consumate, determină îmbolnăviri severe, uneori deces. Atunci cînd ciupercile otrăvitoare cresc lângă cele comestibile (în păduri, pe pășuni, în gospodării, etc) se întâmplă fenomenul de transfer al sporilor de la ciupercile otrăvitoare la cele considerate comestibile și de persistență a acestora chiar și după spălare.


Opt persoane, printre care și copii, s-au intoxicat cu ciuperci de curând, ajungând la spital. Având în vedere situaţia existentă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș recomandă evitarea consumului de ciuperci culese din păduri, pășuni, zone sălbatice sau de la persoanele care vând ciuperci prin piețe sau în diverse locuri.

Cum descoperiţi că aveţi probleme în urma consumului de ciuperci? Intoxicația cu ciuperci are simptome care apar în timp scurt de la consum, între 15 minute și trei ore. Apar tulburări digestive, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor, tulburări cardiovasculare, convulsii și chiar comă. În cazuri grave apare insuficiența hepatică și insuficiența renală care duc la deces, conform informaţiilor DSP Timiș.

„Recomandăm să consumați ciuperci comestibile achiziționate numai din unități de comerț autorizate, ciuperci aflate în termen de garanție și cu termenul inscripționat la vedere, etichetate și garantate”, conform DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.