Școli periculoase. Mii de elevi din județul Timiș vor începe școala în...

Școli periculoase. Mii de elevi din județul Timiș vor începe școala în unități de învățământ în care nu sunt în siguranță

0
DISTRIBUIȚI

92 de școli nu au autorizație ISU de funcționare, iar alte nouă sunt fără autorizație sanitară. Nici instituțiile de top nu sunt scutite de probleme.

Aproximativ 1.600 de elevi care învață în două școli de elită din Timișoara vor începe cursurile, în 10 septembrie, în clădiri care nu le garantează siguranța. Este vorba despre Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” și Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara, ambele clădiri care le găzduiesc fiind reabilitate în urmă cu cel puțin doi ani. Nici până acum cele două unități de învățământ nu au obținut autorizația de securitate la incendiu.

Problemele cele mai grave sunt la clădirea Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” de pe str. Gheorghe Lazăr din Timișoara, în care învață în jur de 600 de elevi, înscriși în clasele VIII – XII. Elevii s-au întors la cursuri în clădirea respectivă în ianuarie 2016, după ce au fost finalizate lucrările de reabilitare a interiorului imobilului, care au durat doi ani. În total, aproximativ două milioane de euro, bani europeni, au fost investiți pentru modernizarea sălilor de clasă.

Însă unitatea de învățământ din Timișoara care a dat doi laureați de Nobel nu are nici în prezent autorizație de securitate la incendiu. Asta după ce s-a constatat că firma care a realizat lucrările a folosit materiale neconforme pe pereți. Ulterior, societatea a intrat în insolvență, astfel că primăria trebuie să refacă lucrările cu bani de la bugetul local.

„În urma reabilitării s-au aplicat niște panouri cu care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș nu este de acord. După ce s-a finalizat lucrarea, s-a constatat că nu este bine ce au aplicat constructorii pe perete, primăria i-a dat în judecată, iar instanța i-a obligat să înlocuiască ceea ce este în coridoare. Însă firma de construcții a intrat în insolvență, drept urmare se suspendă litigiile și, în concluzie, primăria trebuie să găsească o soluție. Adică să refacă proiectul, licitația, să aibă banii prevăzuți în buget. Trebuie date jos panourile și înlocuite cu altele. Dacă erau aplicate pe perete și erau mai subțiri, erau în regulă, s-a aprobat această soluție în altă locație. Dar ele sunt pe pereți de lemn și sunt groase. Fiind groase, automat noxele degajate sunt și în cantitate mai mare, în cazul unui incendiu. De când am revenit în școală nu avem autorizație ISU. Aproximativ două milioane de euro s-au investit pentru lucrările din interior, bani europeni, prin primărie. Cei din primărie ne-au spus că urmează să urgenteze soluționarea situației, dar nu se poate de azi pe mâine. Dacă îți trimiți copilul într-o școală neautorizată, evident că nu stai liniștit. Sperăm că nu se întâmplă nimic, dar asta nu este soluția. Din punctul meu de vedere, cred că a greșit în primul rând constructorul, pentru că tot timpul a încercat și a aplicat soluții neconforme proiectului. Deci, una a scris în proiect, alta a făcut. Nu doar cu panourile de pe perete, ci și cu parchetul. La unele nu a avut loc de întors”, ne-a declarat Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara.

Mai mult, la clădirea de pe str. Gheorghe Lazăr nu s-a avansat cu nimic în ceea ce privește exteriorul. Astfel, fațada a fost decopertată și acoperită cu o plasă pentru a-i proteja pe cei care se plimbă pe trotuar, în condițiile în care se desprind elemente din zid. Reprezentanții unității de învățământ se plâng că va mai dura o perioadă până când proiectul de reabilitare exterioară a clădirii va fi finalizat.

„Fațada este doar îmbrăcată, ca să nu pice de pe clădire, pentru că între timp au trecut două ierni peste clădirea descoperită și elementele se desprind tot mai ușor din zid.


Aici trebuie refăcut proiectul, pentru că nu mai este conform cu cel inițial din moment ce s-a decopertat întreaga clădire. Trebuie refăcut proiectul, apoi trebuie licitație organizată”, a explicat Elena Wolf.

La Liceul Loga, aceeaşi problemă

Vor începe cursurile într-o clădire fără autorizație de securitate la incendiu și cei aproximativ o mie de elevi înscriși la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara, unul dintre liceele de prestigiu din județul Timiș. Și această clădire a fost reabilitată cu bani europeni, în cadrul unui proiect de peste 1,6 milioane de euro. Lucrările au început în 2014 și au fost finalizate în urmă cu doi ani.

Directorul unității de învățământ spune că procedura de obținere a autorizației este destul de complicată, plus că Primăria Timișoara a organizat o licitație pentru a desemna o firmă care să elaboreze documentația necesară pentru eliberarea avizului, doar că nu s-a prezentat nimeni la ea. În aceste condiții, municipalitatea a reluat licitația.

„Clădirea liceului este proprietatea Primăriei Timișoara. Noi am avut repetate întâlniri la primărie pe această temă, inclusiv în urmă cu trei săptămâni am avut o audiență la domnul primar. Primăria este în faza în care organizează licitație pentru firma care va elabora documentația necesară pentru obținerea avizului și pe urmă, în baza avizului, și a autorizației de funcționare. Lucrurile sunt mult mai complexe, necesită mai întâi obținerea avizului în baza unor documente pe care le va elabora serviciul tehnic de la primărie și, sigur, firma care va câștiga licitația pentru aducerea în ordine a situației respective. Trebuie să se elaboreze partea tehnică și în baza acestei părți tehnice, ISU Timiș își dă avizul, iar după obținerea avizului, se fac demersurile pentru obținerea autorizației. Sunt două etape distincte. Noi de mult am solicitat către primărie, primăria a organizat o licitație la care nu s-a prezentat nimeni și acum se organizează a doua oară licitația. În momentul în care firma, experții respectivi se vor pronunța și constată că acolo trebuie înlocuit cutare sau trebuie făcute anumite reparații, acestea vor fi prinse într-o altă lucrare și după efectuarea acestor lucrări se va obține autorizația. Noi suntem în această situație pentru că s-a făcut reabilitarea clădirii, suntem clădire – monument istoric și lucrurile se desfășoară cu o greutate mult mai mare decât la o clădire obișnuită. Partea de reabilitare nu a cuprins poate toate lucrurile care se cer a fi efectuate din partea pompierilor pentru obținerea acestei autorizații. De aceea, doar o firmă specializată se poate pronunța cu privire la ceea ce mai trebuie făcut”, a explicat Tihomir Milin, directorul Colegiului Național „C. D. Loga” din Timișoara.

Tihomir Milin spune că, din ianuarie 2017, de când este director al unității de învățământ, a făcut nenumărate sesizări la Primăria Timișoara, astfel încât situația să fie rezolvată. “Și eu m-aș bucura să fie totul în regulă și să rezolvăm lucrurile cât se poate de rapid și în favoarea tuturor. Suntem direct interesați, dar nu stă în puterea noastră. În mare parte lucrările sunt efectuate, dar nu știm dacă pompierii vor solicita și altele sau nu, însă aceasta este procedura. Mai întâi se obține avizul și după se poate obține autorizația”, a detaliat directorul Colegiului Național “C. D. Loga”.

Înainte de începerea noului an școlar, reprezentanții Primăriei Timișoara au promis că vor interveni la demisolul clădirii unității de învățământ, unde sunt probleme cu umezeala.

Bilanţ sumbru

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Timiș, mii de elevi vor începe cursurile în această toamnă în 92 de unități de învățământ care nu au autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea se numără 18 școli din Timișoara, dintre care cinci grădinițe.

De asemenea, alte nouă școli nu au primit autorizație sanitară de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș. Una dintre acestea încă are WC-uri în fundul curții. Este vorba de Grădinița cu Program Normal Babsa, din comuna Belinț, care nu are apă în interior.

Restul unităților de învățământ care nu au aviz din partea DSP Timiș sunt: Școala Primară și Grădinița cu Program Normal Cliciova, comuna Bethausen – sunt în curs de autorizare, documentația fiind depusă la DSP Timiș, Grădinița cu Program Normal din comuna Chevereșu Mare, Grădinița cu Program Normal Ivanda, comuna Giulvăz, unde se intră din stradă în sala de clasă, Grădinița cu Program Normal, comuna Topolovățu Mare, a cărei clădire nou construită este în curs de intabulare, Grădinița cu Program Normal Sînpetru Mic, comuna Variaș, documentele pentru autorizare sunt depuse la DSP Timiș, Școala Primară și Grădinița cu Program Normal Folea, comuna Voiteg.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.