Primăria Timișoara poate primi bani europeni doar pentru 16 tramvaie reabilitate. Pasul...

Primăria Timișoara poate primi bani europeni doar pentru 16 tramvaie reabilitate. Pasul pe care-l va face în această săptămână

0
DISTRIBUIȚI

tramvaiul armonia linia 2

Primăria Timişoara vrea să îşi recupereze banii cheltuiţi pentru reabilitarea a 16 din cele 30 de tramvaie Armonia. Nicolae Robu a anunţat că administraţia pe care o conduce va depune, cel mai probabil în această săptămână, proiectul ca să primească bani europeni pe Axa „Retro”. În paralel, municipalitatea vrea să cumpere alte 16 tramvaie noi, tot cu bani europeni.

Pe Axa 4.1 Mobilitate urbană – Proiecte nefinalizate, Primăria Timişoara mai are o săptămână la dispoziţie să depună proiectul pentru accesarea fondurilor europene. Din valoarea totală a investiției, care se ridică la aproape 78 de milioane de lei, municipalitatea poate primi cel mult 41 de milioane de lei. Unul dintre criteriile de eligibilitate este ca proiectul propus spre finanțare să nu fie încheiat sau implementat integral înainte de depunerea cererii de finanțare.

“Vom depune primul proiect probabil săptămâna aceasta, este proiectul prin care cerem să primim fonduri europene pentru 16 din tramvaiele Armonia. Ghidul, din păcate, a rămas în felul acesta, că nu poți obține fonduri retro pentru tramvaie care au fost deja introduse în uz la momentul cererii și atunci 16 sunt eligibile pe fonduri europene și săptămâna aceasta vom depune cererea de finanțare, pentru că este totul pregătit în acest sens. La data la care s-a publicat ghidul se socotește. Cinci armonii încă nu sunt primite, două din cele primite încă nu au fost introduse în circulație, ele sunt în teste, deci se fac șapte și mai sunt încă nouă care, la data la care, nu știu cum se numără, nu erau nici ele în uz, și acela e momentul de raportare.


Prin urmare, 16 tramvaie sunt eligibile spre finanțare pe Axa Retro”, a explicat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timișoarei, probabil că săptămâna viitoare va fi depusă și cererea de finanțare pentru achiziția a 16 tramvaie noi.
E vorba despre bani care ar urma să fie accesaţi e Axa 4.1 – Mobilitate urbană. În cadrul acestui proiect, ar urma să fie amenajate și bulevardele Bogdăneștilor și Calea Circumvalațiunii.

“Nouă nu ne-a respins nimeni vreo cerere de finanțare pe fonduri europene pentru tramvaie sau pentru altceva, că nici nu am depus încă. La Autoritatea Națională de Achiziții Publice, acolo nu ni s-a acceptat documentația de licitație prin care am vrut să avem un contract cadru, care să ne permită să cumpărăm de la 1 până la 40 de tramvaie, în funcție de, sigur, cât de mulțumiți vom fi de produsele oferite în urma licitației și de banii pe care-i vom putea avea la dispoziție. Pe fonduri europene nu există pe axa de mobilitate suficienți bani ca să cumperi mai mult de 16 tramvaie și în același timp să amenajezi și Calea Bogdăneștilor ca bulevard, și Calea Circumvalațiunii și toate cele pe care mai vrem noi să le facem. (…) Dacă mereu cei de la ANAP au obiectat, deși e perfect legal să faci așa ceva, dar nu am vrut să avem conflicte, dacă ei au obiectat la ideea de contract cadru, am schimbat noi abordarea și am propus să cumpărăm 16 tramvaie, atât scoatem la licitație, și cu posibilități de suplimentare, dacă vom avea resurse financiare, fie din bugetul local, fie din redistribuirea fondurilor europene”, a detaliat Nicolae Robu.

Aproximativ 56 de tramvaie circulă pe traseele existente din Timişoara. 30 dintre acestea au fost reabilitate, restul au o vechime chiar şi de 40 de ani. Noile tramvaie ar urma să le înlocuiască pe cele depăşite, iar surplusul poate fi folosit la extinderea traseelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.