Provocarea cazării pentru studenții din Timișoara. Cum se desfășoară „bătaia” pe locurile...

Provocarea cazării pentru studenții din Timișoara. Cum se desfășoară „bătaia” pe locurile în cămin

1
DISTRIBUIȚI

În debutul anului universitar, studenţii care vin din alte judeţe să studieze la Timişoara îşi caută un loc în care să stea. Cea mai ieftină variantă este cazarea în cămin, însă cei care nu au prins un loc sau ai căror părinți sunt cu dare de mână optează pentru închirierea unei locuințe, dar prețurile sunt uriașe.

Zeci de mii de studenți, printre care mii de “boboci”, au început, în această toamnă, noul an universitar în cele patru instituții de învățământ superior de stat din Timișoara. Mulți dintre ei provin din alte județe ale țării, aşa că universitățile le pun la dispoziție locuri în cămine. În total, la nivelul orașului sunt disponibile aproximativ 13.000 de locuri în căminele studențești ale celor patru universități. Tarifele lunare de cazare diferă în funcție de condiții și de numărul paturilor din camere, fiind cuprinse între 75 și 335 de lei.

Universitatea de Vest din Timişoara are cea mai mare problemă în ceea ce privește cazarea studenților. Doar în acest an au fost depuse peste 4.000 de cereri pentru cazarea în cămine, dar instituția de învățământ superior a avut doar aproximativ 3.000 de locuri disponibile în cele zece cămine. În ceea ce privește tarifele, fiecare student trebuie să scoată lunar din buzunar între 145 și 250 de lei pentru cazarea în cămin. Cele mai mari prețuri sunt la căminul de pe str. Renașterii, unde studenții locuiesc câte doi în camere tip garsonieră, căminul fiind dotat cu internet, cablu TV, sală de lectură, mașină de spălat, uscător, bucătării și televizor.

Înainte de începerea cursurilor, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că a investit în modernizarea căminelor. Astfel, au fost schimbate saltele de pat în toate căminele, s-au achiziționat câte cinci mașini de spălat și uscătoare semiprofesionale pentru fiecare cămin. Pe fiecare nivel al fiecărui cămin va fi câte o bucătărie nou mobilată și dotată cu plite și cuptoare electrice noi. Totodată, șase săli de lectură au fost dotate cu mobilier nou, dintre care trei cu mobilier provenit din donații. Potrivit reprezentanților UVT, studenții din căminul 12 vor dormi în paturi noi, iar cei din C3, C12, C13, C15, C15 și Drept au primit scaune noi. De asemenea, spațiile comune din toate căminele au fost zugrăvite în această vară.

Locuri scoase la vânzare

La fel ca în anii precedenți, unii studenți au transformat locul primit în cămin într-o afacere, încălcând legea. Astfel, pe Internet și în zona Complexului Studențesc au apărut anunțuri ale unor studenți care sunt dispuși să-și vândă locul în cămin, iar prețul ajunge și la 300 de euro.

„Vând loc în cămin în cameră de două persoane, cu baie proprie, preț 275 de euro sau toată camera preț 550 de euro, de preferat fete sau cuplu. Se achită la început suma din anunț, apoi lunar întreținerea”, scrie într-un anunț postat de un student al Universității de Vest din Timișoara. Pe de altă parte, reprezentanții instituției de învățământ superior au anunțat măsuri drastice în cazul celor care-și vând locul primit în cămin. „Studentul care-și înstrăinează locul de cazare și cel care beneficiază de acesta sau își folosește cartea de identitate pentru cazarea altor persoane va fi exclus din cămin și își va pierde dreptul de cazare pe viitor, atrăgând totodată răspunderea contravențională, civilă sau penală, după caz”, a informat Universitatea de Vest din Timișoara.

Căminul de lux, încă în construcție

Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara mai au de așteptat până când vor fi cazați în cel mai modern cămin din oraș. Cu bani de la bugetul de stat, în urmă cu cinci ani, au început lucrările la noul cămin al instituției, însă nu au fost terminate nici în acest moment.

Căminul care se construiește în Complexul Studențesc din Timișoara va fi unul dintre cele mai moderne din România, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la aproximativ 15 milioane de euro.


Căminul Universității de Vest din Timișoara va avea 670 de locuri, parter și șase etaje, studenții urmând să fie cazați în camere cu baie şi bucătărie proprie. De asemenea, acolo ar urma să fie amenajate spaţii comerciale, un salon de coafură şi frizerie, o sală de fitness, spaţii de recreere şi o parcare subterană.

Suficiente locuri în căminele celorlalte universități

Pe de altă parte, celelalte trei universități de stat din Timișoara pot asigura cazare în cămine pentru toți studenții care depun o cerere în acest sens.

Universitatea Politehnica a pus la dispoziţia studenţilor 6.067 de locuri, 16 cămine, dintre care două sunt doar cu garsoniere. Căminele sunt dotate cu mobilier, frigidere, bucătării și spălătorii complet echipate, precum și acces la Internet. În perioada de vară, Universitatea Politehnica din Timișoara a investit peste 200.000 de euro pentru reparații și dotări la căminele și cantinele din campusul universitar. Taxele lunare de cazare în cămin sunt cuprinse între 95 și 220 de lei/persoană în funcție de confort, numărul studenților în cameră și regimul fără taxă/cu taxă la care este încadrat solicitantul.

De asemenea, Politehnica le dă o mână de ajutor studenților din mediul rural. „Toți studenții din mediul rural primesc o bursă care să le acopere cazarea, deci cazarea este gratuită, și o masă de prânz. Vin din mediul rural și s-ar putea să aibă probleme financiare și am luat decizia aceasta în vară”, ne-a declarat Viorel Șerban, rectorul UPT.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara dispune de şapte cămine studenţeşti, cu un număr total de 2.500 de locuri de cazare, cu două, trei sau patru paturi în cameră. Şase dintre căminele Universităţii de Medicină din Timişoara, cu 1.820 de locuri, sunt amplasate în Complexul Studenţesc, iar un cămin cu 680 de locuri se află lângă sediul instituţiei. În ceea ce priveşte tarifele, acestea sunt de 75 lei pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, 85 lei – cu trei paturi şi cuprinse între 120 şi 200 lei pentru cele cu două paturi, pentru studenţii care sunt pe locurile bugetate. Tinerii care sunt admişi pe locurile nesubvenţionate de stat trebuie să plătească 185 lei ca să fie cazaţi într-o cameră cu patru paturi, 195 lei – cu trei paturi şi între 230 şi 310 lei pentru un loc într-o cameră cu două paturi.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului oferă studenţilor săi peste 1.500 de locuri, care sunt disponibile în cinci cămine, dintre care unul de garsoniere, iar majoritatea celor care depun cereri de cazare are un loc asigurat. Cuantumul taxelor de cămin diferă în funcţie de calitatea studentului (bursier sau cu taxă) şi de confortul camerei în care este cazat. Astfel, preţurile sunt cuprinse între 125 lei, pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, şi 335 lei, pentru un loc în căminul de garsoniere.

Chirii uriașe

Studenții care nu reușesc să obțină un loc în cămin sau nu sunt mulțumiți de condițiile de care beneficiază pot opta pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament. Însă, la fel ca în anii precedenți, proprietarii din Timișoara au umflat prețurile în prag de nou an universitar.

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, o garsonieră în Complexul Studenţesc, de exemplu, a ajuns să fie închiriată cu până la 190 de euro. Potrivit Imobiliare.ro, închirierea lunară a unei garsoniere a ajuns, în vara lui 2018, la 185-190 de euro, în creștere de la 171 de euro/lună, în urmă cu 12 luni. În Complexul Studențesc, o locuință cu o singură cameră, de 17 metri pătrați utili este listată pe portal la 125 de euro/lună. În momentul de față, în Timişoara, două camere pot fi închiriate, în medie, cu 300 de euro/lună, față de 278 de euro/lună – anul trecut.

Însă, în zona Sinaia, un apartament de 50 mp, situat în vilă, costă 250 de euro/lună. Cei care închiriază trei camere cer 360 de euro/lună, față de 327 de euro/lună în 2016. În Calea Girocului, însă, o locuinţă de 70 de metri pătrați poate fi închiriată cu 320 de euro/lună.

De asemenea, unii proprietari din Timișoara încearcă să-și suplimenteze veniturile prin închirierea unei camere din apartament, astfel că primesc în gazdă studenți. Tinerii care sunt dispuși să locuiască în același spațiu cu proprietarul trebuie să scoată din buzunar cel puțin 350 de lei lunar, plus să contribuie la plata utilităților.

1 COMENTARIU

  1. „„Studentul care-și înstrăinează locul de cazare și cel care beneficiază de acesta sau își folosește cartea de identitate pentru cazarea altor persoane va fi exclus din cămin și își va pierde dreptul de cazare pe viitor, atrăgând totodată răspunderea contravențională, civilă sau penală, după caz” – perfect, atunci se vor asigura ca n-o sa faca acest fapt cunoscut. tare isteti acesti „universitari”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.