Odaia luʹ Pălicu, locul din Banat unde natura este la putere FOTO

Odaia luʹ Pălicu, locul din Banat unde natura este la putere FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1287627724">

O zonă de stepă izolată renaturalizată, dar foarte puţin cunoscută din vestul ţării, care reprezintă un peisaj aparte în peisajul bănăţean, este Odaia luʹ Pălicu, unde natura s-a sălbăticit iar culturile agricole din trecut şi foste plantaţii cu pomi au fost populate cu o bogată faună sălbatică.

Istoria luʹ Pălicu

Nu e un loc în care se poate ajunge uşor, din cauza lipsei marcajelor, şi doar localnicii din satele apropiate îi pot îndruma pe puţinii vizitatori care doresc să se aventureze în zona din apropierea graniţei vestice, unde animalele sălbatice trăiesc netulburate.

Numele de „odaie”, sau „hodaie”, era folosit pe vremuri pentru sălaşele ţăranilor aflate în afara vetrei satului, unde aceştia stăteau în timpul verii, ca să aibă la dispoziţie întreaga zi pentru muncile agricole.

Pălicu – povestesc localnicii – era cel mai înstărit român din Sânnicolau Mare, care stăpânea peste o sută de hectare de pământ pe care le cultiva cu grâu şi porumb şi avea maşini agricole cu care îşi lucra pământul. O dată cu instaurarea regimului comunist, averea lui Pălicu a fost luată de stat şi pe proprietatea lui s-a înfiinţat întreprinderea agricolă de stat. O parte a fost cultivată în continuare cu cereale iar alta a devenit o pepinieră a oraşului Caransebeş, unde se creşteau diferite soiuri de arbori ornamentali, precum castani, salcâmi, paltini sau frasini, dar şi pomi fructiferi.

Sălaşul sălbăticit

După 1989, cea mai mare parte a terenului a ajuns în paragină şi o parte s-a împădurit din puieţii aflaţi aici şi din seminţele rămase. Merii şi perii s-au sălbăticit şi cresc în fosta pepinieră, înconjurată de salcâmi uriaşi. Locul şi-a păstrat însă vechiul nume, rămas în istoria locului şi în amintirea localnicilor.

Depărtarea de locurile în care trăiesc oameni îl face un refugiu unic pentru numeroase specii faunistice şi avifaunistice din zona Sânnicolau. În fosta plantaţie cuibăresc mai multe specii de păsări, printre care egreta mare şi egreta mică, barza neagră, ereţi, cocori sau şoimi, care găsesc hrană din belşug şi un loc liniştit de cuibărit Tot în această oază de linişte, cvasinecunoscută, s-a adăpostit un mare număr de căprioare, iepuri sau vulpi. Cei care locuiesc în localităţile din apropiere, au reuşit să imortalizeze în fotografii mai multe căprioare şi păsări, aşa cum trăiesc ele în habitatul oferit de natură.

Surse foto: Doru Moldovan,  hera.uvt.ro, traveleurope.ro, greatnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.