Exponate valoroase la muzeele din Arad și Lipova. Ce fragmente de istorie...

Exponate valoroase la muzeele din Arad și Lipova. Ce fragmente de istorie puteți vedea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad a ales drept exponat al lunii februarie un vas zoomorf, modelat în formă de berbec, descoperit la Şagu, pe tronsonul de autostradă Arad – Timişoara, în urma unor cercetări arheologice preventive.

Săpăturile au identificat o aşezare din epoca târzie a bronzului (1500-1300 î. Ch.), iar vasul, alături de alte artefacte valoroase descoperite, se află acum în colecţia muzeului şi este prezentat de dr. Victor Sava, arheolog la muzeul arădean.

Pântecul vasului este decorat cu caneluri şi incizii dispuse vertical, coloana vertebrală şi coada sunt reprezentate prin nervuri crestate, iar coarnele încovoiate sunt decorate, la rândul lor, cu mici crestături. Ochii sunt redaţi printr-o mică incizie circulară, picioarele din faţă au reliefate şi copitele, printr-o crestătură, iar gura vasului, desăvârşit modelat, care reuşeşte să reflecte nivelul artistic al acelei epoci, se află în partea dorsală a piesei.

Vasul, unic din punct de vedere al formei, a fost descoperit la mică adâncime, fiind dislocat din contextul arheologic în urma lucrărilor agricole, aşa încât e greu de precizat rostul său. Unii specialişti sunt de părere, mai ales pe baza unor analogii, că astfel de vase aveau un rol ritualic, în cadrul diferitelor ceremonii.

Aşezarea de la Şagu este un sit arheologic dintre cele mai importante de la sfârşitul epocii bronzului din această parte a ţării, atât prin dimensiuni, care ajung până la 25 de hectare, cât şi prin descoperirile făcute – urme de locuinţe din lemn şi lut, gropi de provizii şi de scos lut, dar şi descoperiri mai interesante care reflectă nivelul de civilizaţie: urme ale prelucrării metalelor, tipare din lut şi din gresie folosite la turnarea pieselor din metal, cuptoare de redus minereul şi un cuptor de ars ceramică, foarte bine conservat.

Între 12 februarie şi 15 martie, Muzeul Oraşului Lipova va găzdui o expoziţie de icoane pe lemn, carte veche bisericească şi alte obiecte de cult din secolele XVII-XIX, donată muzeului arădean de clericul ortodox Ştefan Crişan.

Printre cele mai valoroase exponate se află „Noul Testament de la Bălgrad” (Alba Iulia) din 1648, „Îndreptarea legii” tipărită la Govora în 1652, „Sf.


Aer”, o broderie pe catifea neagră datată în secolele XVI-XVII, un engolpion episcopesc şi o cruce sculptată în lemn din secolul al XVII-lea, şi un orar diaconesc de la începutul aceluiaşi secol.

Foto: Nelu Scripciuc – Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.