Se desființează toate centrele de plasament din Timiș. Ce pași importanți se...

Se desființează toate centrele de plasament din Timiș. Ce pași importanți se fac cu bani europeni

0
DISTRIBUIȚI

Copiii părăsiți de părinți care se află în centrele de plasament din județul Timiș vor avea șanse mai mari pentru a se integra în societate. Până în anul 2020, toate casele de copii din județ ar urma să fie desființate, iar cei aproximativ 400 de beneficiari vor fi mutați în căsuțe de tip familial sau vor ajunge la asistenți maternali profesioniști.

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Timiș au fost făcuți și pași importanți în acest sens. Astfel, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș au semnat contractele de finanțare pentru trei proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

„Valoarea celor trei proiecte este de peste 20 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 12 milioane de lei, diferența fiind suportată din bugetul Consiliului Județean Timiș”, a precizat Călin Dobra, șeful CJ Timiș.

În total, cu bani europeni vor fi realizate mai multe case de tip familial pentru copii din două centre de plasament, precum și locuințe protejate pentru persoane cu dizabilități. Concret, un proiect prevede construirea a două case de tip familial și reamenajarea și extinderea Centrului de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități Lugoj, în cadrul celui de-al doilea proiect se vor construi tot două case de tip familial și va fi înființat un Centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă la Găvojdia, iar cel de-al treilea proiect prevede construirea a trei locuințe protejate și reabilitarea, extinderea și dotarea Centrului de zi Periam.

„Acest demers de dezinstituționalizare și de identificare a unor alternative de tip familial pentru copii are scopul de a-l dezvolta armonios și a-l pregăti pentru viața de adult.


În cadrul strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale adresate atât copiilor, cât și adulților, ne-am gândit la închiderea centrelor de plasament până în anul 2020, dat fiind faptul că trebuie să ne conformăm unor directive europene și mai mult decât atât, pentru a ne încadra în strategia națională a serviciilor sociale. Este foarte important pentru copii mediul în care aceștia trăiesc. Una este ca un copil să trăiască într-un centru rezidențial cu 50 de colegi și alta este ca acest copil să trăiască într-o căsuță de tip familial, pentru că noi ne dorim ca viața acestuia să fie cât mai aproape de mediul familial. Știm foarte bine că dezvoltarea emoțională, psihică a copilului este extrem de importantă și pentru aceasta ne-am gândit ca numărul de beneficiari pentru o căsuță de tip familial să fie cât mai restrâns. Dacă ne referim la protecția persoanelor adulte, integrarea în comunitate a persoanelor adulte cu dizabilități este extrem de importantă și de asemenea este prevăzută în strategia națională și strategia județeană a serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Iar proiectul pe care astăzi l-am semnat înseamnă un pas înainte în acest sens”, a declarat Emilia Milutinovici, directorul general al DGASPC Timiș.

Potrivit reprezentanților DGASPC Timiș, 30 de adulți cu dizabilități vor fi cazați în cele trei locuințe protejate care urmează să fie realizate cu bani europeni. De asemenea, de casele de tip familial de la Lugoj și Găvojdia vor beneficia 52 de copii.

„Identificăm și alte locații pentru copii, astfel încât ei să fie transferați, și identificăm asistenți maternali cărora să le dăm în plasament inclusiv acești copii. De casele de tip familial vor beneficia copii cu vârste între șapte și 26 ani. Noi mai avem două căsuțe de tip familial. Au mai fost identificate niște locații care vor fi transformate în căsuțe de tip familial”, a mai precizat Emilia Milutinovici.

La nivelul județului Timiș se află 396 de copii în centrele de plasament, precum și o mie de copii în grija asistenților maternali profesioniști.

“Vom continua cu finanțarea pe zona de copii, este o dorință clară de a fi transferați copiii în case protejate sau locuințe de tip familial”, a afirmat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.