Ziua Internațională a Monumentelor, sărbătorită și în Timiș. La ce evenimente vă...

Ziua Internațională a Monumentelor, sărbătorită și în Timiș. La ce evenimente vă puteți înscrie

0
DISTRIBUIȚI

În fiecare an, pe 18 aprilie, se serbează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, un eveniment marca ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), care are ca temă în acest an „Peisajele rurale”. Pentru a marca această zi pe plan local, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, în colaborare cu UVT şi „The Village” Buzad, organizează în data de 20 aprilie, de la ora 10.00, o întâlnire la şcoala din Buzad, evenimentul fiind intitulat „Charlottenburg. Maşloc. Istorii concentrice”, cu multe poveşti despre oameni, locuri şi tradiţii în aceste aşezări bănăţene.


Dr. Victor Bunoiu, consilier DJC Timiş şi coordonator al proiectului, precizează că este al treilea an consecutiv în care evenimente organizate într-o localitate bănăţeană mrchează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor: „Ca în anii trecuţi, încercăm ca, prin astfel de întâlniri, să atragem atenţia asupra potenţialului de care dispune judeţul Timiş, un potenţial care nu poate fi valorificat în lipsa unei bune cunoaşteri. Charlottenburg şi Maşloc sunt două localităţi inedite, ale căror istorii speciale vor ajunge, graţie specialiştilor, în faţa publicului”.

Transportul va fi asigurat de DJC Timiş şi Universitatea de Vest Timişoara pentru un număr limitat de participanţi iar înscrierile se fac pe adresa de e-mail arheologie@culturatimis.ro. Plecarea are loc la ora 8.30 din parcarea Universităţii de Vest, iar la Buzad vor fi ţinute mai multe prelegeri despre patrimoniul din mediul rural bănăţean, arhitectura rurală sub semnul tradiţiei şi al modernului, întinderea moşiei medievale Maşloc, fortificaţia de la Alioş-Valea Alioşu de la poalele dealurilor Lipovei în urmă cu 3.000 de ani şi utilizarea geofizicii în identificarea structurilor arheologice. După masa de prânz, vor avea loc tururi ghidate la muzeul cinegetic Charlottenburg şi la cetatea Maşloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.