Ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism va fi marcată în fiecare an în capitala Banatului.
Potrivit unui proiect de hotărâre care va sta pe masa aleșilor locali în următorul plen, denumirea zilei de 20 decembrie va fi schimbată din „Zi a Timișoarei” în „Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism”. Inițiativa aparține asociațiilor de revoluționari.
„În urmă cu 30 de ani, în 20 decembrie 1989, Timișoara era primul oraș din România care devenea liber de comunism, după șase zile și nopți de teroare. A fost ziua în care sirenele au început să sune, muncitorii au rupt tăcerea și, într-un gest de solidaritate fără precedent, s-au unit și au pornit în coloane spre Piața Operei.
Locul a devenit neîncăpător, iar cei peste 100.000 de oameni s-au așezat în genunchi în centrul orașului, cu fața spre catedrală și au rostit Tatăl Nostru. Din balconul Operei se citea Proclamația de la Timișoara, în primul oraș liber de comunism. Erau, în sfârșit, liberi. Astfel, Timișoara a dat României șansa istorică de a înlătura totalitarismul comunist, de a reconstrui o societate bazată pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pe democrație și libertate. Timișoara a câștigat pentru poporul român dreptul la demnitate și a devenit conștiința unei națiuni. A plătit scump pentru acest curaj și, de aceea, amintirea acelor vremuri trebuie să rămână în permanență vie în conștiința noastră, a tuturor”, scrie în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.
De asemenea, în proiect se mai arată că decizia de a denumi data de 20 decembrie „Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism” reprezintă modalitatea prin care municipalitatea își arată „recunoștința față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției Române din decembrie 1989”.