Adrian Ordean a lansat cartea „După ani și ani”: „Timișoara a fost...

Adrian Ordean a lansat cartea „După ani și ani”: „Timișoara a fost întotdeauna un trofeu pentru mine, un oraș superb”

0
DISTRIBUIȚI

Compozitorul, chitaristul și inginerul de sunet Adrian Ordean, născut în urmă cu 66 de ani la Sibiu, a lansat un volum de neratat din colecțiile melomanilor autohtoni, care poartă numele de „După ani și ani. Povestiri din spatele scenei”, apărut la editura Cartea Daath.

„Aurel Gherghel, unul dintre cei mai importanţi organizatori de evenimente din anii ’70-’80 din România, regizor și prezentator de concerte și festivaluri m-a făcut să mă gândesc serios la posibilitatea de a scrie o carte cu povestiri din spatele scenei, despre lucruri pe care le-am trăit şi le-am văzut de-a lungul anilor din spatele cortinei, așa că, începând din 2013 am pornit să adun materiale, să dau telefoane etc. Am început să scriu câte trei, cinci, zece pagini aşa, între turnee, repetiţii sau preocupările cotidiene. De-a lungul timpului am observat, din discuţiile avute cu prieteni sau cunoştinţe, o curiozitate de neoprit în ceea ce priveşte întâmplările din culisele vieţii de muzician. Datele tehnice descrise de mine cred că sunt interesante pentru cei care cunosc viaţa de muzician sau problemele din studiourile de înregistrări, pentru că am trăit o perioadă fantastică în anii ’90 luând parte cu bune şi cu rele la trecerea de la un sistem de înregistrări analog la unul digital. Cred că sunt mulţi oameni interesati, pe lângă datele tehnice, şi de problemele întâmpinate de «pionierii» saltului de la analog la nebunia digitală şi până la descoperirea celebrului «duet» copy/paste, aici, în România. E clar că viaţa din spatele scenei nu e doar de culoare roz. Se poate asemui foarte uşor cu aurora boreală sau cu un curcubeu după ploaie. Poate că e un risc să investighezi spatele cortinei, dar, până la urmă, aflarea adevărului merită să-ţi asumi riscul. Şi ştiu că oamenilor le place asta.


Jurnalismul muzical a dispărut oricum… cine să mai vorbească despre muzică, mai ales despre culisele ei? E clar că am făcut în viață lucruri bune şi probabil şi rele. Dar dacă am greşit şi am vorbit prostii în anumite situaţii, m-am rugat la Dumnezeu să mă ierte”, spune Adrian Ordean în prefața acestui volum.

O parte din experienţa turneului „tineretului român” în China, tineret din care făcea parte şi formaţia Roşu şi Negru în anul 1984, este povestită în carte. Compozitor al faimoasei piese „Pseudofabula”, artistul povestește în acest volum și despre nașterea acestei melodii.

„Piesa are 30 de ani vechime și a fost probabil una din cele mai cunoscute piese din repertoriul formației Roșu și Negru și este, cu siguranță, una din cele mai inspirate piese scrise de mine, ever. A învins timp de peste 30 de ani orice obstacol, iar mii de copii au adormit în timp ce părinții lor le cântau acest cântec și alte mii de copii l-au învățat și l-au cântat la grădiniță, la școală și mai târziu la concerte. Eu, după atâția ani în care am auzit zeci și sute de interpretări ale «Pseudofabulei», am impresia că piesa nici măcar nu îmi mai aparține”, a povestit Ordean.

În paginile acestei cărți se regăsesc o serie de întâmplări inedite din cariera lui Adrian Ordean, iar despre Timișoara artistul are numai cuvinte de laudă.

„Nu am specificat nici un oraș în mod special, am vorbit despre concerte la modul general, în acest volum. Timișoara a fost întotdeauna un trofeu pentru mine, un oraș superb, oameni faini, prieteni buni, muzica buna, mâncare aleasa și câte și mai câte… Sălile de concert pline și un public excepțional au făcut ca întotdeauna sa fie o bucurie și o sărbătoare sosirea în acest oraș frumos. Toate cele bune și sănătate tuturor”, ne-a declarat Adrian Ordean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.