„Sora soarelui, lumina stelelor”, în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara

„Sora soarelui, lumina stelelor”, în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

De Ziua Internațională a Limbii Materne, teatrul maghiar „Csiky Gergely” aduce în fața publicului o premieră, „Sora soarelui, lumina stelelor”, un one-woman-show cu Tar Mónika, prima reprezentație fiind programată marți, 21 februarie. Spectacolul va fi supratitrat în limba română.

Spectacolul împletește baladele populare maghiare cu cele ale lui Arany János, cel mai mare poet epic maghiar născut în 1817 la Salonta, care a scris peste 40 de balade, traduse în peste 50 de limbi, și este considerat una dintre personalitățile cele mai importante ale literaturii maghiare.

Spectacolul, regizat de Balázs Attila, reconstituie unul dintre cele mai autentice genuri de literatură, fie că este vorba despre baladele populare care au supraviețuit în numeroase versiuni, precum „Júlia, fecioara prea-frumoasă” sau „Meşterul Manole”, fie despre baladele scrise de Arany, precum cunoscuta „Doamna Ágnes”.

Misterul specific al baladelor, precum și temele și trăsăturile caracteristice genului,  sunt aduse într-un cadru interpretativ complet nou.


Datorită muzicii tânărului compozitor Balázs Márk și animației create de Bálint Hunor, spectacolul construiește un sistem complex de simboluri în jurul figurii interpretei, „Sora soarelui, lumina stelelor”, reușind să recreeze lumea baladei și simbolurile ei definitorii, nu doar la nivelul textului interpretat, ci și prin muzică și vizualitate. Coregrafia e semnată de Szekrényes László de la „M Studio” din Sfântu Gheorghe, iar decorul a fost realizat de Albert Alpár.

Următoarea reprezentație va avea loc în 22 februarie, de la ora 19:00, în Sala Studio a teatrului iar biletele pot fi procurate de la casieria teatrului de pe strada Alba Iulia, de luni până vineri între orele 13:00 – 19:00 sau online, pe www.ticket.tm-t.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.