O lucrare monumentală a sculptorului timişorean Bogdan Raţă, instalată pe Bastionul Theresia....

O lucrare monumentală a sculptorului timişorean Bogdan Raţă, instalată pe Bastionul Theresia. Care este mesajul din spatele operei de artă

0
DISTRIBUIȚI

La invitația Muzeului Național al Banatului, o lucrare monumentală a sculptorului timișorean Bogdan Rață, „The Middle Way”, realizată în anul 2014, a fost așezată pe Bastionul Theresia, pentru a sublinia ideea de unitate multiculturală a orașului și de relație cu celelalte orașe în care a fost expusă anterior.

Lucrarea a fost prezentată în premieră în programul Moving Monuments la Bienala de la Liverpool din 2014 și a fost expusă timp de doi ani în fața clădirii St. George’s Hall în insula muzeelor din Liverpool, parte a Patrimoniului mondial UNESCO. În 2016 a fost instalată în Piața Milenium din Baia Mare, în centrul istoric al orașului, un an mai târziu a fost expusă în fața primăriei din Cascais, în cadrul programului 12 capitole ale creativităţii româneşti, desfăşurat în Portugalia iar în 2018 a fost mutată la Porto, în fața Casei da Música, creația celebrului arhitect Rem Koolhaas, devenită unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului. În același an, sculptura a fost instalată în Ucraina, la Kiev, pe bulevardul Taras Șevcenko, iar în anii următori, în orașele Mîkolaiv și Dnipro.

Autorul lucrării spune că lucrarea a fost realizată la invitația Independents Liverpool Biennial și a fost prezentată în faţa clădirii St George’s Hall: „Supradimensionând o mână ce are atât partea dreaptă, cât și cea stângă a palmei – vopsită în roșu, culoarea orașului Liverpool, Capitală Europeană a Culturii în 2008 – am intrat în dialog cu atmosfera neoclasică și funcția inițială a clădirii, sculptura făcând aluzie la conceptele de bine – rău, viață – moarte, stânga – dreapta, echilibru – expansiune”.


În locurile în care a fost expusă ulterior, și-a schimbat hermeneutica în funcție de context, sculptura devenind fie o metaforă religioasă la Baia Mare, fie simbol cultural la Porto – capitală culturală în 2017, fie o mână cu mănuși medicale în Ucraina, unde a fost colorată în albastru, cu o aluzie directă la constrângerile impuse de pandemie. Reîntoarsă la Timișoara, a fost revopsită în culoarea roșie inițială. Lucrarea, realizată din rășină sintetică, are patru metri înălțime și poate fi văzută pe corpul C al bastionului Theresia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.