Proiectul Transylvanian Folk Songs își continuă traseul european

Proiectul Transylvanian Folk Songs își continuă traseul european

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul ‘Transylvanian Folk Songs’ își continuă traseul european, după ce anul trecut a fost prezent în festivaluri de prestigiu începând cu Jazz no Parque din Portugalia, Berlin Jazz Festival, Brașov Chamber Jazz, Muenster Jazz Festival, și altele.

Astăzi, 21 aprilie, concertul ‘Transylvanian Folk Songs’ va avea loc în Elveția, la Stanser Musiktage din Stans, urmând ca în 23 aprilie să fie prezent în Austria, la Porgy & Bess din Viena, și în 24 aprilie în Ungaria, la House of Music din Budapesta. Concertul din Viena e susținut de ICR Viena, iar cel din Budapesta de ICR Budapesta. Ambele concerte sunt sustinute de Jazz Updates în cadrul proiectului Retracing Bartók, parte din programul Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş prin programul TimCultura 2023.

Lansat în 2020, albumul ‘Transylvanian Folk Song’ dezvoltat în cadrul proiectului Retracing Bartok a câștigat o serie de premii și s-a bucurat de elogiile presei majore internaționale – Financial Times, New York City Jazz Record, Jazz Times, The Wire.

Începând cu 1907 Béla Bartók întreprinde o serie de călătorii de cercetare în Transilvania și Banat înregistrând și documentând cea mai mare colecție de cânt popular românesc de până azi – peste 3400 de cântece instrumentale și vocale.


Bartók a pus astfel bazele etno-muzicologiei moderne. O sută de ani mai târziu, trei improvizatori de excepție, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri și legendarul saxofonist britanic John Surman, una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimele decenii, reimaginează prin limbajul jazz-ului contemporan extraordinara arhivă de cântece populare românești colectate de Béla Bartók la începutul secolului 20 și le readuce în atenția publicului de azi printr-o serie de concerte, ateliere și discuții publice.

Muzica de pe albumul Transylvanian Folk Songs a fost creată în cadrul proiectului Retracing Bartók produs și curatoriat de Jazz Updates în Timișoara și conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani, continuând și în 2023.

Proiectul Retracing Bartók este conceput ca o celebrare a extraordinarei diversități și bogății a muzicii românești tradiționale, fiind în același timp o reflecție artistică asupra transformării cântului popular în cultura contemporană și o reconstituire a poveștii lui Béla Bartók în România și a dragostei lui pentru muzica din această parte a lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.