p>

Cramele Recaș, care ocupă un loc fruntaș pe piața vinurilor din România, fiind, totodată, un important exportator de vinuri îmbuteliate de o gamă diversă în țări din întreaga lume, sunt și un important partener al proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, dorind să contribuie la susținerea turismului și la promovarea vinurilor românești. Printre ultimii invitați de seamă ai Cramelor Recaș, s-a numărat actorul John Malkovich, el însuși proprietarul unei podgorii și a unei crame în Franța, care alături de echipa care l-a însoțit, și-a inaugurat vizita la Timișoara cu o degustare de vinuri dar și a unor bucate românești la cunoscuta cramă.
Un proiect realizat în premieră pentru Timișoara de Narcis Georgiu, care, cu vasta sa experiență de somelier, certificată prin distincțiile obținute la Paris și în SUA, încearcă să definească experiența degustării vinului prin folosirea simțurilor vizual, olfactiv și gustativ, este găzduit în incinta Cazarmei U, în expoziția interactivă „Bufetul simțurilor”, unde vizitatorii își pot folosi simțul olfactiv pentru a descoperi aromele vinului roșu, alb și rosé, precum și defectele care pot apărea în vin și trebuie recunoscute de consumator. Textura vinului este reprezentată prin intermediul unor forme și materiale, iar întreaga paletă de culori a vinurilor lumii este reprezentată într-un mod inedit. Experiența senzorială este completată de explicațiile documentate imprimate pe zona centrală a mesei și un joc ce poate fi accesat prin codul QR, ce contorizează numărul aromelor corect identificate de fiecare vizitator în parte.
„Vinul e artă, e poveste, e îmbinarea ideală dintre muncă și pasiune transformate într-un adevărat stil de viață. Fiecare degustare ne poartă gusturile și emoțiile prin experiențe unice, ce ne ajută să descoperim atât vinul, cât și pe noi înșine. De la această premisă am pornit în momentul în care am gândit conceptul Bufetului simțurilor. Mi-am dorit să creez un spațiu care să aducă împreună comunitatea pasionaților de vin și să-i inițieze în arta degustării, prin folosirea potențialului simțurilor noastre în scopul detectării corecte a elementelor aromatice și structurale ale vinului. În cadrul acestui atelier, vom descoperi 24 de arome ce se pot regăsi în vin, culorile și textura acestuia, cât și posibilele defecte ce pot afecta experiența de degustare. Această incursiune în arta degustării îmbină în mod ideal perspectiva tehnică și organică a vinului cu cea emoțională, personală și senzorială, într-un spectacol explorativ unic pentru piața vinului din România”, este ceea ce Narcis Georgiu a urmărit prin acest proiect.
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 13:00 și 20:00, expoziția urmând a fi deschisă până în data de 30 noiembrie.