INTERVIU Tarja Turunen: „Muzica și emoțiile pe care le captează aceasta, nu...

INTERVIU Tarja Turunen: „Muzica și emoțiile pe care le captează aceasta, nu pot fi înlocuite de computere“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Tim Tronckoe

Tarja Turunen este o cântăreață și compozitoare finlandeză, cunoscută pentru vocea sa impresionantă și prezența scenică carismatică. Cu o carieră bogată în muzica rock și metal, ea a fost vocalista formației Nightwish în perioada 1996-2005, aducând notorietate și popularitate internațională trupei. După părăsirea formației, Tarja și-a dezvoltat o carieră solo de succes, lansând numeroase albume apreciate de fanii ei din întreaga lume. Cu un stil vocal operatic și interpretări puternice, ea combină elemente de rock, metal și muzică clasică, aducând un sunet unic și captivant în industria muzicală. Înaintea apariției sale în cadrul festivalului CODRU care se va desfășura în perioada 25 – 27 august la Pădurea Bistra de lângă Timișoara am realizat un interviu.

Cu câteva zile în urmă ai lansat albumul „Rocking Heels: Live at Metal Church” , material care a fost înregistrat în cadrul unei biserici din Wacken. Ce ne poți spune despre acest concert special și despre serialul live „Rocking Heels”? În acest concert ai avut aranjamente unice pe piese de Linkin Park, Metallica, Joe Satriani, Slipknot sau Nightwish. Cum ai ales melodiile pentru această sesiune?

Festivalul Wacken Open Air m-a invitat să fac un concert în micuța biserică din satul Wacken. Îmi place să mă provoc și acest concert a fost cu adevărat unul deosebit pentru mine, deoarece majoritatea melodiilor sunt cover-uri ale unor trupe de metal foarte importante pe care eu însumi le urmăresc și le plac. Am ales melodiile pentru eveniment gândindu-mă cu atenție care ar putea funcționa cu vocea mea, dar și cu acompaniament de violoncel, pian și vioară. Max Lilja, violoncelistul, a pregătit noile aranjamente și concertul s-a dovedit a fi un succes uimitor. Am fost foarte încântată să pot face un astfel de concert în Wacken pentru un public metal, deoarece sunt foarte obișnuită să fac concerte de muzică de cameră clasică și similare în cariera mea. Am simțit că publicul a apreciat cu adevărat performanța noastră și am primit ovații în picioare de multe ori în timpul ei. Acum, după toți acești ani, mă simt grozav să pot lansa acest concert și să le arăt și altora ce s-a întâmplat în acea noapte frumoasă. Toate lansările cu care mă veți vedea în serialul Rocking Heels sunt oarecum speciale pentru mine personal și foarte diferite unele de altele.

Peste câteva zile vei susține un concert în cadrul festivalului CODRU care se desfășoară în Pădurea Bistra de lângă Timișoara. Ai fost de mai multe ori în țara noastră….ce experiențe ai avut aici?

Fiecare vizită în România a fost frumoasă. Fanii români și-au arătat sprijinul față de mine de mulți ani deja! M-am simțit mereu iubită în țara ta.


Ultimul meu DVD live „Circus Life” a fost filmat la București în 2020 și a fost lansat recent ca parte a albumului meu Best of „Living the dream”. A fost o experiență frumoasă pentru mine. Am susținut și concerte de Crăciun și muzică clasică în România de mai multe ori, așa că localnicii au îmbrățișat cariera mea versatilă și vă sunt foarte recunoscătoare tuturor.

Ce părere ai despre industria muzicală din zilele noastre? Cum vezi faptul că streamingul a devenit atât de popular și cum crezi că s-au schimbat lucrurile datorită rețelelor sociale?

Serviciile de streaming nu ne sprijină cu adevărat pe noi, artiștii. Trebuie să faci parte din acea lume, altfel nu exiști, dar din punct de vedere economic nu primim sprijinul pe care îl primim cu vânzările fizice de albume. Mai ales dacă numărul de ascultări pe streaming nu este mare, nu vor mai rămâne bani pentru artiști. Sunt alți rechini care își iau banii mai întâi înainte ca adevăratele minți creative din spatele muzicii să primească partea lor mică. Dar este ceva cu care trebuie să trăim cu toții în zilele noastre. Toată lumea face turnee, pentru că doar așa îți poți câștiga existența din muzică în zilele noastre, dar există și problemă acolo, pentru că toată lumea face turnee. Există prea multe evenimente peste tot și oamenii nu pot cheltui bani pentru toți artiștii pe care și-ar dori să-i vadă.

Rețelele sociale sunt un instrument excelent de informare, dar nu toți artiștii se pot baza încă pe deplin pe rețelele sociale doar pentru a-și promova afacerile. Nu cred că turneele mele ar funcționa dacă ar fi promovate doar pe rețelele de socializare. Încă văd că mulți oameni caută informații despre concerte de pe alte canale media. Desigur, înțeleg perfect că lumea în care trăim se îndreaptă către o digitalizare globală, este pur și simplu inevitabil. Dar ceea ce știu, este că muzica și emoțiile pe care le captează aceasta, nu pot fi înlocuite de computere.

Cu ce calități trebuie să fie înzestrat un muzician mare?
Un muzician mare este cel care este capabil să atingă și să miște emoțional ascultătorul, cel care este capabil să-l facă pe persoana căruia interpretează o piesă să plângă de emoție. Sunt muzicieni, care cântă incredibil de bine din punct de vedere tehnic, dar care nu ți-ar putea face niciodată pielea de găină. Un mare muzician este cel care cântă cu inima și este împăcat cu sine.

Care sunt planurile tale pentru următoarele luni?

Voi fi într-un turneu în America de Sud și după aceea îmi voi pregăti viitorul album rock acasă, terminând compunerea cântecelor și alegând melodiile pentru albumul a cărui lansare este planificată pentru anul viitor. La sfârșitul acestui an voi avea un turneu prelungit de Crăciun după lansarea noului album Dark Christmas!!! Cel mai probabil România, mă vei vedea și pe atunci. Sunt foarte fericită să mă întorc în turneu pe drum și să fac ceea ce îmi place. Can’t wait to rock with you soon Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.