Cea de-a 10-a ediție a Festivalului „Remus Georgescu”, la Timișoara (foto)

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului „Remus Georgescu”, la Timișoara (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

La începutul acestei săptămâni la Timișoara a demarat cea de-a zecea ediție a Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu”, care are ca temă „Sculptura sonoră”. Evenimentul cuprinde prelegeri, un workshop de compoziție, un simpozion și concerte în diferite locuri din Timișoara, printre care unul itinerant.

„În sincronicitate cu popasul lui Brâncuși pe meleagurile bănăţene, Festivalul Internațional «Remus Georgescu» este structurat în jurul ideii exprimate de Maestru astfel: «Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul». Acest citat a devenit sursa de inspiraţie pentru cei cinci compozitori laureați, aleși din 156 de concurenți din toată lumea. Cei cinci vor veni la Timișoara pentru a-și auzi lucrările cântate în premieră, în cadrul unui concert itinerant, fiind selectate cinci locuri neconvenţionale!”, a spus Gabriel Mălăncioiu, director artistic al festivalului.

În prima zi a festivalului la Sala Capitol a avut loc un recital susținut de Ansamblul Couleurs, iar în cea de-a doua zi concertul susținut de Adriana Toacsen la Bastionul Maria Theresia. Astăzi joi 19 octombrie de la ora 19 melomanii au parte de un recital cu ansamblul AuditivVokal Dresden. Din 2007, acest tânăr ansamblu, condus de Olaf Katzer a impresionat publicul prin explorările vocale neobișnuite, care sunt adesea în colaborare cu teatrul, poezia, artele vizuale și științele.

„Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, la fel ca cel de anul trecut, gravitează în jurul gândurilor și preocupărilor maestrului Remus Georgescu, care spunea că „Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul”. De aceea, ne-am gândit ca tema festivalului din acest an să fie Sculptura Sonoră, iar citatul maestrului – sursă de inspirație pentru cei cinci compozitori, laureați ai Concursului Internațional „Remus Georgescu”. În calitate de coordonator al Organizației teritoriale UCMR – Timișoara, ideea de a scoate ședințele, mai cu seamă prezentările membrilor UCMR, în afara celor patru pereți mi-a venit mai demult, iar festivalul din acest an mi-a oferit această posibilitate. Tematica Simpozionului Filialei va fi liberă. Pe de altă parte, sper ca această manifestare să deschidă interesul tinerilor muzicieni către Muzicologie, eventual Compoziție, secții mari și importante pe care facultatea noastră, Facultatea de Muzică și Teatru, din păcate, nu le oferă, deși maestrul Remus Georgescu și-ar fi dorit foarte mult acest lucru.Din experiența festivalurilor pe care le-am organizat până acum, un public curios a plecat mai tot timpul fericit și satisfăcut de la concertele în care se interpreta muzica prezentului său. Muzica e o formă de adevăr, iar Muzica Contemporană e o formă de libertate, care e ruptă din prezentul cotidian. Pentru Muzica Contemporană nu trebuie pregătire prealabilă, ci doar deschidere și curiozitate. Sunt foarte multe direcții ale Muzicii prezentului, în acest festival, și, cu siguranță, o mare parte din public se va regăsi undeva” , a declarat compozitorul Gabriel Almași, pentru Radio Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.