Expoziție la Budapesta despre vechile mori de apă din Banat

Expoziție la Budapesta despre vechile mori de apă din Banat

0
DISTRIBUIȚI

Morile de apă de la Rudăria, precum și cele mai mari din județul Timiș, continuă să fie promovate peste hotare, din dorința de a face cât mai cunoscut acest extraodinar și bogat patrimoniu mulinologic din Banat, care a rezistat timpului și în parte a fost restaurat și inclus în circuite turistice locale. Asociația „Acasă în Banat” a cartografiat și catalogat nu mai puțin de 410 de mori de diferite tipuri și aflate în diverse stadii de conservare din întreaga regiune, și a organizat mai multe evenimente pentru promovarea lor, atât în țară cât și în străinătate.

Asociația „Acasă în Banat” vernisează, în 19 martie, la ora 19,00, expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelorTimiș și Caraș Severin”, care va fi deschisă la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar participanții vor avea parte și de o degustare de produse tradiționale din Banat, realizate din diferite tipuri de făină măcinată la moară.


La eveniment vor fi prezenți Ioana Anghel, director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, Radu Trifan, cercetător și președintele „Asociației Acasă în Banat”, Florin Streza, mulinolog, muzeograf și șef de secție în cadrul Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, dr. Ozsváth Gábor Dániel, etnograf și antropolog cultural, dar și voluntari ai asociației „Acasă în Banat”, iar intrarea va fi liberă.

„Cu mândrie promovăm Banatul și minunățiile lui! Specialitatea asociației noastre sunt morile, care au un potențial turistic extraordinar. În toată Europa ele sunt de mare interes pentru pasionații de istorie, etnografie și turism rural. Vrem să le prezentăm și dincolo de hotare, iar la Budapesta să-i invităm pe vecinii maghiari să le descopere, dar și să învățăm din experiența lor cu privire la restaurarea și introducerea lor în circuitul turistic”, este dorința lui Radu Trifan, președintele asociației.

Expoziția va rămâne la Budapesta până în 9 aprilie, urmând ca în 10 aprilie să fie prezentată la filiala din Szeged a Institutului, pentru a face cât mai cunoscute aceste străvechi instalații populare prin încurajarea turismului, care oferă posibilitatea cunoașterii acestor ingenioase invenții folosite încă din antichitate, care sunt folosite și astăzi de localnici pentru măcinarea grâului și a porumbului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.