„European Junior Training” pentru liceenii pasionați de fizică, la Timișoara

„European Junior Training” pentru liceenii pasionați de fizică, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Una din cele mai importante și deopotrivă captivante competiții internaționale de fizică, „Young Physicist Tournament” (IYPT), ajunsă la cea de-a XXXVII-a ediție, se va desfășura în acest an la Budapesta, între 10 și 17 iulie, iar în următoarele trei zile, va fi urmată de întâlnirea Comitetului Internațional de Organizare (IOC). Ministerul Educației Naționale, în calendarul căruia este înregistrat concursul, a stabilit câteva reguli: calificarea la concurs este deschisă pentru orice licean din România, iar pentru intrarea în concurs, orice elev trebuie să depășească cerințele minimale prevăzute de preselcție, cu ajutorul unui profesor din învățământul preuniversitar sau a oricărei persoane care îl poate ajuta să depășească această etapă, devenind astfel coordonator pentru elevul respectiv.

Concursul „European Junior Training” (fost European IYPT – Juniors Training), lansat în anul 2017 din dorința de a constitui un grup de profesori români interesați în competiții de `debate” în fizică și de a reactualiza practica utilizarii experimentului la clasă în predarea fizicii pentru a determina elevii să își facă singuri montajul experimental, măsurătorile și prelucarearea lor, urmată de o dezbatere deschisă privind soluțiile propuse, își va desfășura cea de-a VIII-a ediție la Timișoara, între 1 și 5 august. Cu sprijinul conf. Univ. Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia academică și relația cu studenții la Universitatea de Vest, s-a reușit aducerea în competiție a mai multor echipe din țări europene – Austria, Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovacia,Polonia, Ucraina și Ungaria, alături de echipa României.


Potrivit precizărilor ministerului, la concurs pot participa elevi de liceu, o echipă fiind alcătuită din doi elevi concurenți și un profesor cu rol de coordonare. Concursul constă în realizarea, cu mijloacele puse la dispoziție de organizatori, a unui dispozitiv experimental care să permită măsurarea mărimilor fizice cerute în problemă, a prelucrării datelor experimentale și a susținerii publice în cadrul unei ședințe de „debate” a soluției propuse. Concurenții au dreptul să aibă asupra lor două coli de hârtie și un creion.

Intenția de participare la concurs trebuie comunicată de profesorul coordonator până în data de 29 iulie, pe adresa golcea.sandu@gmail.com, membru IOC pentru IYPT și secretar al comitetului executiv al Federației Mondiale pentru Competiții de Fizică (WFPHC). Echipa câștigătoare va fi răsplătită cu un premiu de 1.000 USD iar cheltuielile de cazare, masă, vizite la obiective turistice și excursii vor fi suportate de organizatori. Concursul este înscris în calendarul MEN, astfle încât participarea elevilor români la competiție nu este supusă nici unei taxe.

În paralel cu „European Junior Training”, pentru profesorii interesați, la UVT Timișoara va avea loc și al X-lea congres al Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică (WFPhC), care se desfășoară o dată la doi ani, unde vor fi puse în discuție strategii pentru descoperirea, educarea și susținerea copiilor talentați în domeniul științelor. Profesorii care doresc să ia parte la congres trebuie să-și anunțe intenția de participare până în 29 iunie, tot pe adresa de e-mail a prof. dr. Sandu Golcea. Cu excepția persoanelor implicate în organizarea congresului, cei interesați trebuie să plătească până în 5 iulie o taxă de 500 euro în contul fundației Universitatea de Vest Timișoara, pentru a avea acces la lucrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.