Ionuț Stănușoiu, primarul PNL din localitatea timișeană Ghiroda, a confirmat la PRESSALERT LIVE faptul că va candida pentru un al treilea mandat.
„Cu siguranță voi candida pentru un nou mandat, nu cred că am anunțat niciunde oficial până acum. Avem de finalizat și de continuat mai multe proiecte, tocmai de aceea îmi doresc să continui, pentru că mai avem de muncit la Ghiroda și de pus în ordine câteva proiecte importante”, a spus cel care în 2016, când a fost ales prima oară, era cel mai tânăr primar din județ.
Unul dintre cele mai importante proiecte al edilului-șef vizează compania Pescotim, cumpărată de Primăria Ghiroda anul trecut.
„Sunt trei locații. Una e la limita comunei Ghiroda, de fapt pe raza UAT Timișoara, acolo sunt 80 de hectare care sunt concesionate de la statul român, și mai avem încă aproape 30 de ani de concesiune. A doua locație este la Sacoșu Turcesc, încă vreo 80 și ceva de hectare. A treia locație e la Banloc, la Partoș, pe granița cu Serbia, unde sunt peste 140 de hectare”, a explicat Ionuț Stănușoiu.
Acesta reamintește că, în trecut, Pescotim era unul dintre cei mai importanți furnizori de pește în partea de vest a țării, în timp ce la ora actuală România importă peste 97% din peștele pentru consum.
„Treptat, s-a dus în cap această firmă, dar activul era încă acolo, bălțile, dar mare parte erau secate. Asta și pentru că foștii acționari au majorat capitalul social prin 2005, până în 2010, cu 4-5 milioane de euro, dar partea de conducere executivă era de la noi din România, și să spunem doar că a fost un management nu foarte productiv. Planurile noastre sunt să reducem reluăm producția de pește pe balta de la Bancloc, la Ghiroda să transformăm cele 80 de hectare într-o zonă de agrement în primul rând, și cu componenta de pescuit pe o suprafață de 23 de hectare, și să dezvoltăm între Ghiroda și Timișoara o zonă de 80 de hectare de agrement. Vrem să păstrăm zona, pentru că de aproape 20 de ani n-a mai fost apă acolo, e crescută vegetație, e un cadru natural extraordinar pe acea locație. Iar partea de baltă, de 23 de hectare, are nevoie de o consolidare pe maluri, pentru a putea aduce înapoi apa. Problema principală la balta de la Ghiroda era că nu mai exista partea de evacuare a apei spre Behela. Avem soluție tehnică, un traseu pe care vom asigura golirea bălților în caz de nevoie. Toată oxigenarea în astfel de bălți se face prin circulția apei, deci e nevoie de golire”, a detaliat primarul de la Ghiroda.
Acesta a dezvăluit că terenul Pescotim dintre Ghiroda și Timișoara a fost aproape de a fi cumpărat de o firmă privată și că a obținut un preț bun pentru că patronul german a apreciat faptul că locul va fi destinat în continuare pescuitului.
„Au fost acolo mai multe interese și investitori privați din Timișoara care au încercat de-a lungul timpului să pună mâna pe acel teren.
Acesta a fost motivul principal pentru care am cumpărat. Am aflat că Pescotimul e de vânzare, am negociat cu acționarul german, căruia-i mulțumesc încă o dată, pentru că față de prețul de piață am reușit să negociem aproape la jumătate, am plătit 800.000 de euro, iar listarea a fost de aproximativ 1,5 milioane. Era semnat un precontract de vânzare-cumpărare cu un alt client de la București, de fapt o firmă care avea diverși acționari din Timișoara, și am reușit fix a doua zi după ce le-a expirat termenul de a vira banii, să semnăm noi. Acționarul a fost încântat că o adminsitrație publică dorește să cumpere Pescotimul, pentru că cel care cumpărase în 2007, cred, era de fapt chiar fondatorul companiei a cărui director e astăzi persoana cu care am negociat. El ținea foarte mult la locațiile astea ca baltă pentru pescuit, a fost încântat că vrem să ducem mai departe”, a povestit Ionuț Stănușoiu.
„De fapt asta e miza mea personală pe acest subiect. Să avem capabilități de producție a hranei în zona publică, pentru că nu știi ce vremuri vin, și cred că ar fi în beneficiul tururor să avem astfel de capacități. Și în al doilea rând vreau să arăt că se poate ca și într-o firmă de stat, a unei administrații locale, să se facă profit. În primă fază reluăm producția. Balta de la Banloc era închisă complet, acum s-a repopulat cu puiet foarte mic, care are nevoie de un an – doi ca să ajungă la greutate să poată fi vânzat. Avem un magazin de pește în Badea Cârțan, acela e un prim pas de a intra în piață. O discuție e și colaborarea cu marile lanțuri de magazine. În al treilea rând, finalul va fi o linie de conserve, ca să putem să procesăm și să vindem și pe termen lung. E posibil să mergem și pe zona de producție de cereale pentru a ne aproviziona singuri cu hrana pentru pești. Sunt cantități mari când e vorba de sute de tone de pește. În aproximativ cinci ani am putea ajunge acolo”, este de părere primarul.
În ceea ce privește terenul dintre Ghiroda și Timișoara, pe lângă cele 23 de hectare care vor fi dedicate pescarilor, planul este să se dezvolte o zonă verde de agrement de care să se poată bucura cetățenii din ambele localități.
„Suntem în discuții cu ministerul pentru a finanța anumite finanțări vizavi de acele păduri urbane. E o locație perfectă pentru a a crea astfel de insule, să ai 5 – 6.000 de metri pătrați, din loc în loc, pe cele 60 de hectare de pădure urbană, iar în jurul lor să faci diverse activități pentru copii, pentru sport și așa mai departe. Loc de festivaluri e mai complicat, pentru că oricum ai amplasa scena, lovești într-o zonă, ori în Ghiroda, ori în Timișoara, cineva va fi deranjat. Dar avem altă zonă pentru festivaluri la Ghiroda, rezervată în PUG-ul noi, pe 28 de hectare, care va fi mai mult decât interesantă”, a precizat Ionuț Stănușoiu.