Candidat AUR la funcţia de primar al Timişoarei, Ilie Sîrbu, fostul consilier personal al viceprimarului Tabără, a dezvăluit o serie dintre proiectele importante pregătite pentru oraş, legată atât de viaţa culturală, cât şi de cea de noapte, destinată tinerilor.
„Noi avem o problemă cu viaţa de noapte. Foarte mulţi tineri se plâng că noi nu mai avem aşa ceva. Este unul dintre punctele noastre forte. Pentru că am avut discuţii cu mai mulţi patroni de astfel de cluburi de noapte, care după pandemie s-au cam dus în cap. Deşi ei şi-au plătit toate dările către Primărie în perioada respectivă. Dar noi ne-am gândit la un astfel de spaţiu: 4-5 hectare, să negociem cu fiecare antreprenor, să creăm un spaţiu dedicat, izolat, chiar fonic, de jur împrejur să fie aceste cluburi, iar în mijloc să fie ca o piaţă, în care să se desfăşoare aceste concerte până la 20-25 de mii de oameni. Pentru că noi la acest capitol am rămas în urmă. Practic Timişoara nu are un loc unde să aibă loc un astfel de concert de anvergură. Precum e la Cluj. În zona spre Săcălaz, şi va fi chiar izolat fonic… Dezvoltăm astfel şi zona respectivă. O să intrăm în negocieri cu fiecare în parte. Primăria are toată zona aceea până spre Calea Aradului, zona spre nord a oraşului. Asta se implementează rapid pentru că aceşti oameni de afaceri ar investi rapid, dacă am pune utilităţile şi spaţiul la dispoziţie, în doi ani maximum va fi disponibil. Eu nu cred că ar fi cineva care s-ar opune la un astfel de proiect. Dar mai sunt şi negocierile, se discută … Noi nu ne putem impune stilul de viaţă în viaţa tinerilor. Noi nu putem să fim o oprelişte, dorim pur şi simplu să punem la dispoziţie spaţii pentru că Primăria are doar de câştigat. Sunt tot felul de taxe, impozite, care ar putea produce venituri la bugetul local consolidat”, a spus Ilie Sîrbu.
Întrebat ce înseamnă în programul AUR pentru Timişoara participarea „conservatoare-suveranistă în Consiliul Local”, Sîrbu a răspuns: „Înseamnă că trebuie să vedem lucrurile un pic conform identităţii acestui oraş. Deci dacă la un moment dat acest oraş s-a constituit având la bază principiile creştine, ar trebui să mergem mai departe cu ele. Să nu schimbăm din Ruga Timişoarei, s-o transformăm în altfel de eveniment doar ca să dea bine în alte părţi. Să rămână Ruga Timişoarei, dacă este Sf. Iosif Protectorul Banatului, să rămână Sf. Iosif Protectorul Banatului… A fost o încercare în 2022 în care au fost evenimentele Zilele Timişoarei în loc de Ruga Timişoarei. Dar dacă la noi se spune Rugă, de ce să-i schimbăm numele să facem eveniment. Suveranist asta înseamnă, să ne păstrăm linia pe care o avem ca şi naţiune. Deci nu avem tendinţe separatiste, aşa cum încearcă unii să spună. Conservatori în ceea ce înseamnă principiile de bază a existenţei continentului nostru, al Europei, pentru că şi UE e o organizaţie economică la urma urmei, nu este o organizaţie doctrinală, principială, principiile sunt economice. Nu am spus că nu e bună, dar aici trebuie să fim atenţi. UE şi Consiliul UE recomandă, nu obligă, trebuie să fim foarte atenţi la aceste lucruri”.
Pe lista proiectelor AUR se află şi crearea unui Muzeul al Cetăţii Timişoara, care să cuprindă un muzeu al uneltelor, Muzeul Portului, Muzeul şi Casa Memorială Muhle, Muzeul Berii şi înfiinţarea Muzeului Punk Rock din Timişoara.
„Timişoara nu are un muzeu al ei. Nu există practic, e Muzeul Banatului. Timişoara din punct de vedere cultural, al păstrării identităţii şi memoriei acestui oraş, nu avem, nu există aşa ceva. Noi am solicitat de mai multe ori eproprierea Casei Muhle, s-o tranformăm într-o casă memorială sau un muzeu al rozelor. Deci eşti bunicul trandafirilor în Europa şi nu ştie nimeni nimic despre tine, că tu ai o istorie legată de aceste frumoase flori, de o familie care a produs flori pentru toate casele imperiale şi regale din Europa, despre cei mai buni arhitecţi peisagişti pe care i-a dat Europa Interbelică şi Antebelică, au fost de la noi din Timişoara.
Noi nu avem un muzeu al cetăţii, noi suntem port! Când mai fac câteodată un tur ghidat pe asociaţie, le spun oamenilor: Timişoara este port, a avut port militar în perioada habsburgilor… se uită la mine: Cum să fie Timişoara port? Timişoara era legată de Europa prin Canalul Bega, noi nu avem nimic din ceea ce înseamnă lucrul acesta. E un domn Sorescu care are peste 15.000 de unelte, nu are unde să le prezinte, sunt la el în curte, undeva. Am rămas impresionat de ce am găsit acolo. De la Flora a pornit curentul punk, rock, nu ştie nimeni de asta… Am fost în Norvegia au trei muzee ale chitarelor, …toate sunt cu cafenele… Şi noi am avea, am discutat cu oameni dispuşi să-şi predea instrumentele pentru aceste muzee”, a precizat Sîrbu.
De asemenea, candidatul AUR, a vorbit şi despre situaţia monumentelor dedicate evenimentelor din Decembrie 1989: „Au trecut anii, noi nu avem monumente. Aceste monumente dedicate Revoluţiei, ridicate în intersecţii, să ştiţi că-s ale nimănui. Primăria nu poate interveni, de aceea şi arată cum arată. Soluţia e că trebuie la masa negocierilor, împreună cu cei de la Memorialul Revoluţiei, discuţii reale, şi acestea trebuie să intre în patrimoniul Municipiului Timişoara pentru a putea fi întreţinute. E inadmisabil ca după 34 de ani Timişoara să nu aibă un loc dedicat Revoluţiei din 1989”.
Ilie Sîrbu vrea de asemenea să schimbe zonele în care acţionează Poliţia Locală Timişoara: „În loc ca Poliţia Locală să stea în stradă, unde aţi văzut, sunt jefuite femei în vârstă. Eu am păţit, am cunosut pe cineva care a fost lovită de o femeie nebună în piept. Era ora 2. Lipsa Poliţiei Locale… nu are treabă să facă controale în societăţile comerciale, ce treabă are? Sunt mai mulţi acolo decât în stradă. Oamenii aceştia trebuie să rămână în stradă. Să meargă în Blaşcovici, în Kuncz, unde numai cu mascaţii poţi… Dacă mergem la cafea în Unirii, vedem cum se plimbă acolo cu maşina. Eu în Blaşcovici nu-i văd”.
Candidatul AUR susţine de asemenea că nu orice activitate ar trebui să se desfăşoare în centrul oraşului. „Se impun tot felul de chestiuni: vine un grup, vrea să-şi desfăşoare o activitate în centrul Timişoarei. De ce eu trebuie să forţez pe ceilalţi cetăţeni, pentru un grup minoritar, în condiţiile în care avem la stadion o zonă amplă, mare, pentru tot felul de evenimente… Centrul să rămână o zonă istorică, frumoasă… să aducem evenimente importante în centru, nu tot felul de evenimente. Cum a fost în Piaţa Libertăţii, de leşină lumea pe acolo”, a mai spus Sîrbu.
Un alt obiectiv important în planurile lui Ilie Sîrbu e stadionul CFR, care ar urma să fie transformat într-o bază olimpică de atletism. „Terenul este proprietatea Primăriei, câteva clădiri, nu tot, sunt ale sindicatelor, aici ar trebui discutat cu sindicatele şi chiar Ministerul Transporturilor. Au în administrare de prin anii ’50, pentru că la modul cum arată acolo e o ruşine. Mai ales că e leagănul fotbalului timişorean. Acolo a activat celebra Chinezul… celebru loc de parc de distracţii, inclusiv în perioada interbelică. A fost o zonă importantă pentru Timişoara. Arată părăsită, nu se mai întâmplă nimic acolo… Trebuie luat în considerare. Sunt voci care spun că unii investitori imobiliari au pus ochii pe acel teren. Mai ales că e o expansiune puternică a zonelor rezidenţiale şi eu sper să nu se întâmple aşa ceva”, a subliniat candidatul AUR.
În CL Timişoara, Ilie Sîrbu nu exclude ca reprezentanţii AUR să se „alieze” chiar şi cu USR dacă în discuţie vor fi proiecte benefice oraşului: „O să vedem la momentul respectiv. Nu excludem nicio variantă. Alianţă în ceea ce priveşte binele oraşului, nu orice. Va fi o altfel de negociere faţă de ce a fost până acum. Dacă proiectul e real şi e în beneficiul timişorenilor, să treacă cu votul nostru. Mie mi se pare normal. Nu ne opunem de dragul de a ne opune. Suntem oameni cu scaun la cap”.