Revenit în studioul PRESSALERT LIVE, candidatul PSD-PNL la Primăria Timişoara, Nicolae Robu a vorbit despre proiectele de anvergură care ar deveni prioritare dacă va câştiga alegerile de pe 9 iunie.
„Suntem foarte în urmă. În primul rând Spitalul de Copii, l-am lăsat la 95% aproape de finish, era realizat, şi în patru ani administraţia Fritz nu a fost în stare să facă diferenţa. Asta va fi prima prioritate. Să-l dăm în folosinţă rapid de tot. Sigur, trebuie şi echipat, dar clădirea o nimica toată mai este. Aveam în proiect noua maternitate, care pe cinstite trebuia finanţată din PNRR, era în stadiul în care mergeam cu licitaţia pentru execuţie. Timişoara este un oraş cu foarte mulţi tineri. Erau foarte tari cei de la USR în acel guvern, nu au făcut nimic. Li se potriveşte această sintagmă… Un nou corp la Clinicile Noi, că este loc acolo pentru un nou corp. Eu am prezentat randări făcute de arhitecţi foarte buni. Mi-au blocat în faza PUZ pentru că nu se doreau să mergem mai departe cu acest obiectiv. Noi am gândit în felul următor. Avem un spital, judeţean, în partea de sud. Dezvoltăm în zona de centru a oraşului cât mai putem Spitalul Municipal şi, nu ne lăsăm, ducem toate diligenţele pentru un spital regional, care costă foarte mult, mult mai mult, şi care va trebui făcut şi în Timişoara. Sigur, ca investiţie guvernamentală, nu a Primăriei, la un moment dat, unde? Pe Calea Torontalului. Acolo este o platformă, pe care va fi şi Institutul Oncologic, pentru care Alfred Simonis s-a zbătut mult şi trebuie să apreciem rezultatele zbaterilor lui. Pentru că iată se va face în sfârşit Institutul Oncologic. Şi eu m-am zbătut pentru el din postura de primar. Dar sigur, m-am zbătut cu prerogativele mele. Nu primarul face un astfel de institut, dar primarul are datoria, ca şi pentru centuri, stadioane, polivalente şi aşa mai departe, să facă lobby! Noi voiam, când vedeam că nu se prefigurează nimic pe sănătate în acea parte a oraşului, unde municipalitatea are mult teren, să facem acolo o zonă de mari festivaluri. Am avut şi un acord, cu băieţii din Cluj, de la Untold, care sunt în excelenţă pe zona asta, trebuie să recunoaştem. Am semnat un acord cu ei. Ei s-au angajat să ne dea studiu de fezabilitate şi noi, mai departe, să plătim proiectul pe gratis, proiectul tehnic cu detalii de execuţie şi să facem execuţia pentru un astfel de campus de mari festivaluri. A căzut, nu mai putem acolo, acolo vine zonă de sănătate. Şi atunci, spitalul regional, pentru care eu voi pleda, un alt obiectiv, acolo va trebui să fie plasat, în aceeaşi zonă în care va fi şi Institutul Oncologic”, a declarat Nicolae Robu la PRESSALERT LIVE.
Stadion, Polivalentă, Muzeul Revoluţiei, centura
Finalizarea mai rapidă a stadionului „Eroii Revoluţiei” (de tip „Lego”), din Calea Buziaşului, Sala Polivalentă, dar şi sprijinirea proiectelor care nu ţin direct de PMT, precum Muzeul Revoluţiei, se află în top-ul obiectivelor propuse de Nicolae Robu.
„Alături de stadion, polivalentă, Muzeul Revoluţiei, adaug şi centura, că nu am renunţat niciodată la diligenţe.
În vară vom avea Centura Sud, chiar am vorbit cu domnul ministru Sorin Grindeanu şi e într-un stadiu bun şi Centura Vest şi autostrada expres, cum va fi, până la Moraviţa. Şi drumul expres Arad-Oradea, care ne interesează şi pe noi şi o mulţime şi mulţime de lucruri. Iată ce înseamnă să ai un ministru de-al locului, care să-i pese şi de loc, din păcate nu am avut până acum (…) Le-am arătat locaţii, le-am arătat clădiri, le-am dat ideea să facă acest muzeu în clădirea unde a fost Comenduirea Garnizoanei, în Piaţa Libertăţii. Mi se pare că e clădirea cea mai potrivită pentru aşa ceva (n.r. Muzeul Revoluţiei). Şi ca amplasament în oraş şi prin modul în care era gândită în interior. Lucrurile se condiţionează între ele. Dacă ajungem să avem stadion şi dacă eu voi fi primar îl vom avea până la sfârşitul lui 2025, nu trei ani. Va veni şi echipă, pentru că atunci devin oamenii interesaţi să meargă pe un stadion. Nu are (n.r. Timişoara echipă la nivel înalt) şi pentru că nu a avut infrastructură. Trebuie să recunoaştem. Nu a avut infrastructură pentru sport. Eu am pledat din 2012 pentru stadionul noul „Dan Păltinişanu” şi când am văzut că se întârzie atunci am luat decizia să facem un stadion al municipiului, mai mic, la 15 mii de locuri orientativ. E unul dintre obiectivele mele. Să facem stadion şi Muzeul Revoluţiei. Dar Muzeul Revoluţiei nu îl face Primăria, ci e un muzeu naţional de resortul Ministerului Culturii… Un astfel de muzeu nu ţine de autorităţile locale. Noi putem face oricând un muzeu mai modest, dar noi am vrut să fie Muzeul Naţional al Revoluţiei Române”, a subliniat Nicolae Robu.
Candidatul PSD-PNL a spus că administraţia locală va trebui să-şi îndrepte serios atenţia şi spre lupta împotriva consumului de droguri, una neglijată la nivel de ţară: „E o lipsă a noastră la nivel de ţară că nu s-au implicat administraţiile publice locale. Noi nu am contientizat, vorbesc de mine, cât de grav s-a ajuns acest fenomen al consumului de droguri, sigur conex traficului de droguri. Aveam şi există de mulţi ani peste tot acele centre antidrog, eu am relaţionat destul de bine cu cel care a condus ani buni Centrul antidrog din Timişoara şi spun că e un om foarte onorabil, foarte conştincios. Se simţea singur, efectiv, nu avea instrumente, nimic. Atâtat, se părea că există ca să avem şi noi bifat un astfel de centru. Sunt mai multe aspecte ale acestei probleme. Una este a prevenţiei, s-a mai făcut ceva dar se poate implica administraţia publică locală. Pe un plan mai larg o să vedeţi cum gândesc eu lucrurile în această privinţă. Trebuie să se implice şi în detoxfiere şi în recuperarea celor care au ajuns să aibă nevoie de aşa ceva şi redarea lor societăţii ca oameni ca oricare alţii. Câtă vreme aceste centre, câte or fi ele în ţară, aparţin de Ministerul de Interne, eu nu cred că se vor găsi foarte mulţi să meargă acolo. Nu-i lasă familiile. Dacă administraţiile publice locale s-ar implica. Nu în locul acelor centre, ci pe lângă, în plus, să se ocupe şi ele de aşa ceva. Sunt costruri, absolut, dar aceste costuri trebuie asumate, pentru că sunt semeni de-ai noştri şi trebuie să ne ocupăm de ei, să-i salvăm. Şi apoi trebuie o atitudine de forţă, pe care nu primăria o poate avea, faţă de traficanţi. Când eram primar s-a implicat (Poliţia Locală) şi şi-a adus aportul la prinderea unora, sigur că Poliţia Naţională e specializată. În România valul nu e aşa de mare, dar creşte, trebuie să luăm măsuri să nu crească”.
Etc,etc,etc……
E dus.
Vai ce rau imi este cind il vad si aud.
Bine ca face atitea spitale unde poate lumea sa se trateze de acest rau .
Da, suntem foarte in urmă la plantat palmieri,….
La cât de lung are nasul…. și încă vorbește de polivalenta ce ar fi trebuit terminata de Pinocchio în primul mandat..