Odată cu accelerarea construcției de autostrăzi, în România se lucrează și la cele mai complexe lucrări pe șoselele de mare viteză: tunelurile forate. O analiză HotNews.ro arată că pe drumurile nostre de mare viteză sunt planificate nu mai puțin de 73 de tuneluri, însă unul singur se află în acest moment în execuție, lângă Curtea de Argeș, unde se lucrează la un tunel de 1,35 km, cu două galerii separate, fiecare cu două benzi de circulație. Cel mai lung tunel planificat deja în România va avea aproape 3 km.
În România există în prezent un singur tunel pe autostradă, unul de 340 de metri la Săliște, pe A1 Sibiu – Orăștie, însă acesta nu este forat, ci a fost construit printr-o metodă denumită „cut & cover”. Cu alte cuvinte, constructorul a săpat tot dealul pe unde trece autostrada, a pus în loc o structură casetată, iar apoi a acoperit-o cu pământ să readucă la loc geografia dealului. Primul tunel clasic de pe o autostradă – forat de la un capăt la altul printr-un deal sau munte – este în prezent în construcție pe autostrada A1 Sibiu – Pitești, pe Secțiunea 4 între Tigveni și Curtea de Argeș. Tunelul este forat prin tehnologia NATM (New Austrian tunneling method) care presupune excavarea secvențială a tunelului și ranforsarea pe parcurs a pereților tunelului excavat prin pulverizarea de straturi de beton.
Conform planurilor actuale aprobate oficial (Studii de Fezabilitate și/sau Proiecte Tehnice), nu mai puțin de 73 de tuneluri vor fi în execuție în următorii 10-20 de ani.
La aceste tuneluri se vor mai adăuga și altele odată ce noi studii vor fi aprobate.
Printre cele 73 de tuneluri planificate se numără și celebrele „tuneluri pentru urși” de pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj -Deva (A1), cei 9 km de autostradă de care mai este nevoie pentru a avea autostradă neîntreruptă de la Sibiu la granița de vest. Li s-au spus „tuneluri pentru urși” pentru că ele au fost impuse prin acordul de mediu pentru a păstra intacte la suprafață culoarele de tranzit pentru mamiferele mari într-o zonă de legătură între masivele Carpaților Occidentali.
Cele două tuneluri, ce vor fi executate de către asocierea UMB – Euro-Asfalt (Bosnia) pentru circa 1,83 miliarde de lei, vor avea o lungime de aproximativ 2,13 km și vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 m. Și aceste tuneluri vor fi realizate tot prin metoda NATM, precum execută PORR acum la tunelul de la Curtea de Argeș. Lucrările pe această secțiune au debutat, însă până la forarea tunelurilor va mai trece ceva timp. Asociația Pro Infrastructura estimează că proiectul ar putea fi gata „la sfârșit de 2027 în cel mai optimist scenariu”.
Mai multe detalii puteți găsi pe HotNews.ro.