div class="wp-block-image">

În data de 20 octombrie, de la ora 9:00, Î.P.S.S. Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de ierarhii arădeni Î.P.S. arhiepiscopul Timotei al Aradului și P.S. părintele episcop vicar Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, vor oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica ortodoxă din Lipova, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a binecuvânta lucrările de restaurare și consolidare ale acesteia. urmând ca istoricul lăcaș de cult să fie reintrodus în circuitul turistic.
Timp de șase ani, la biserica ortodoxă din Lipova au avut loc ample lucrări de consolidare, restaurare și conservare, atât în exterior cât și în interior, în valoare de cinci milioane de euro, proiectul fiind finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene.
Pe lângă refacerea utilităților, au fost restaurate frescele interioare și exterioare, partea artistică a mobilierului de lemn, stranele, s-a șlefuit pardoseala originală din interiorul bisericii, s-au înlocuit clopotele, s-a realizat un sistem de iluminat arhitectural menit să pună în valoare valorosul monument istoric și religios și s-au construit unele anexe necesare. În măsura în care se vor găsi fondurile necesare, urmează să fie restaurat și iconostasul. Pentru lucrările de restaurare s-au folosit materiale și tehnici tradiționale, cât mai aproape de cele din perioada construcției bisericii, și s-a lucrat cu unelte vechi, pentru a reda bisericii aspectul pe care l-a avut în momentul construirii.
Prima atestare documentară a bisericii este din anul 1368, dar construcția este mai veche, probabil din prima jumătate a secolului al XIV-lea, fiind atribuită unor cnezi români de pe Valea Mureșului, și, după tradiție, având sprijinul domnitorului Basarab I. Biserica este un lăcaș de cult de importanță națională, unul din cele mai impunătoare și valoroase din vestul țării, pe care specialiștii o consideră o capodoperă a artei feudale românești.
Urme din vechiul lăcaș construit în stil bizantin s-au păstrat până astăzi, iar în secolul al XVIII-lea, când a fost refăcută, formei inițiale i s-au adus modificări în stil baroc vienez, adăugându-i-se părți de construcție în stil rococo, și baroc la turn. Istoricul Nicolae Iorga a datat cele mai vechi fresce din vechea navă, aflate lângă intrare, al căror autor nu este cunoscut, în jurul anului 1500, ele fiind considerate de mare însemnătate artistică și istorică, iar din prima jumătate a secolului al XVIII-lea s-au păstrat valoroase picturi în frescă în stil bizantin ale pictorului Nedelcu, în timp ce pictura iconostasului, este opera cunoscutului pictor bisericesc Ștefan Tenețchi.
Părintele Adrian-Raul Moț a precizat pentru Pressalert.Ro că biserica a fost renovată și i s-au mai adus unele modificări în anii interbelici, în timpul domniei regelui Carol al II-lea, prin grija deputatului țărănist Sever Bocu, a cărui casă din Lipova este astăzi muzeu, atunci fiind pictate și ultimele fresce. Din echipa de restaurare de atunci a făcut parte și Ioachim Miloia, la vremea respectivă director al Muzeului Banatului, iar sculptorul bănățean N. Busuioc a fost cel care a sculptat iconostasul și mobilierul bisericii. Printre piesele valoroase care au fost restaurate se numără tronurile lui Iisus și al Maicii Domnului, precum și cel al regelui, care se remarcă prin sculptura lor deosebită. Chiar la intrarea în biserică se află și o urnă cu pământ adusă de la cimitirul săracilor din Sighet, unde Sever Bocu și-a sfârșit zilele în închisoare, și alta cu o parte din cenușa soției sale, Marilena, care a încetat din viață la Geneva, pentru a le cinsti memoria.
Biserica restaurată va fi reintrodusă în circuitul turistic, cu speranța că frumusețea ei va atrage cât mai mulți vizitatori.
Bună ziua
Despre Mihai Viteazu nici o frază?
Iona