Comunitatea sârbească din Banat se pregătește de Crăciun. Astăzi are loc ritualul...

Comunitatea sârbească din Banat se pregătește de Crăciun. Astăzi are loc ritualul aprinderii badnjak-ului (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Foto: Virgil Simonescu

Comunitatea sârbească din Timișoara și întregul Banat, se pregătește de sărbătoarea Crăciunului, celebrat de biserica sârbă și de cele ale slavilor de răsărit, creștini ortodocși de rit vechi, după calendarul iulian.

Potrivit tradiției, astăzi, 6 ianuarie, în Ajunul Crăciunului sârbesc, are loc ritualul aprinderii badnjak-ului, un trunchi de stejar care semnifică lemnul adus lui Iosif și Fecioarei Maria pentru a încălzi peștera în care a venit pe lume Iisus. Badnjak-ul va fi  aprins în toate cele 60 de biserici și cinci mănăstiri sârbești din Banat, la Timișoara acesta urmând a fi aprins în curtea catedralei ortodoxe sârbe din Piața Unirii, la lăsarea întunericului. El este lăsat să ardă până în ziua de Crăciun, când se vestește nașterea lui Iisus. Flăcările simbolizează lumina adusă pe lume de Iisus și alungarea spiritelor rele, căldura iubirii divine, și se spune că, cu cât acestea vor fi mai înalte și cu cât scânteile sunt mai multe, noul an va fi mai bogat. Copiii cântă colinde și aruncă boabe de grâu în foc, pentru a aduce belșugul în case iar seara se va încheia cu un spectacol la restaurantul  „Clasic”, la care vor participa formațiuni culturale sârbești din Timișoara. În ziua de Crăciun, corul Catedralei Ortodoxe Sârbe va susține tradiționalul concert dedicat marii sărbători și în mai multe localități din județ și din tot Banatul, vor avea loc concerte și spectacole.

După un vechi obicei, mai ales în gospodăriile țărănești, pe podele se presărau paie, care aminteau peștera în care s-a născut Iisus, și erau lăsate timp de trei zile, dar cu timpul ele au fost înlocuite de mănunchiuri așezate în preajma badnjak-ului ars în seara de Ajun și s-a adoptat obiceiul împodobirii bradului. Crăciunul, petrecut în familie, se sărbătorește timp de trei zile, iar de pe masa festivă nu lipsesc mâncărurile tradiționale de Crăciun, precum friptura numită „pecejnica” și „česnica”, o prăjitură în care se pune un bănuț. Se spune că cel care găsește bănuțul va avea un an mai rodnic.

În 13 ianuarie, creștinii de rit vechi vor sărbători Revelionul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.